Źródło zdjęcia: link
Lubię to!
Succinic Acid, czyli kwas bursztynowy, w kosmetykach najczęściej pełni rolę buforującą i zapachową, ale ma również właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne.
Występowanie w przyrodzie: Występuje powszechnie w organizmach zwierząt i roślin, ponieważ jest produktem pośrednim w cyklu Krebsa. Kwas bursztynowy stanowi również ok. 3-8% masy bursztynu bałtyckiego.
Wytwarzanie: Najczęściej kwas bursztynowy syntetyzuje się z bezwodnika maleinowego, ale możliwe jest również otrzymywanie go w procesach fermentacji.
Naturalność: W zależności od metody wytwarzania, kwas bursztynowy będzie syntetyczny lub pochodzenia naturalnego, ale nie można tego stwierdzić na podstawie samej nazwy wg INCI.
Bezpieczeństwo: Uznawany za bezpieczny (FDA uznało go jako substancję GRAS).
OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
(92 votes, average: 9,28 out of 10)
Loading...
ŹRÓDŁA:
Dodaj komentarz