Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Gluconolakton zalicza się do tzw. kwasów PHA, czyli polihydroksykwasów. Jako surowiec występuje w postaci krystalicznego proszku, który w wodzie ulega powolnej hydrolizie do kwasu glukonowego. Glukonolakton stosuje się jako delikatną substancję złuszczającą, działa także nawilżająco, przeciwtrądzikowo, jest boosterem konserwantów (szczególnie Sodium Benzoate) i chelatorem (stabilizuje formułę kosmetyku).

Występowanie w przyrodzie: Naturalnie w przyrodzie występuje m.in. w owocach, ryżu, miodzie.

Wytwarzanie: Glukonolakton otrzymuje się w wyniku krystalizacji kwasu glukonowego z roztworu wodnego. To, jakiego pochodzenia będzie ten składnik, zależy od metody wytwarzania kwasu glukonowego, który może być otrzymywany przez utlenienie glukozy:  1) wodą bromową lub 2) mikroorganizmy lub 3) enzymy. Najczęściej glukozę otrzymaną ze skrobi (z materiału roślinnego) poddaje się fermentacji, w wyniku czego powstaje kwas glukonowy, który następnie poddaje się krystalizacji i otrzymuje glukonolakton.

Naturalność: Najczęściej substancja pochodzenia roślinnego, rzadziej syntetyczna (w zależności od metody wytwarzania kwasu glukonowego).

Bezpieczeństwo: Jest to substancja GRAS (Generally Recognized As Safe), niedrażniąca, odpowiednia dla wszystkich (również wrażliwych) typów skóry, biodegradowalna.

 

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

    1. Safety Assessment of Glycolactones as Used in Cosmetics, CIR, 2021 link
    1. Beauté by Roquette® GA 290, materiały producenta