Źródło zdjęcia: link
Lubię to!
Gluconolakton zalicza się do tzw. kwasów PHA, czyli polihydroksykwasów. Jako surowiec występuje w postaci krystalicznego proszku, który w wodzie ulega powolnej hydrolizie do kwasu glukonowego. Glukonolakton stosuje się jako delikatną substancję złuszczającą, działa także nawilżająco, przeciwtrądzikowo, jest boosterem konserwantów (szczególnie Sodium Benzoate) i chelatorem (stabilizuje formułę kosmetyku).
Występowanie w przyrodzie: Naturalnie w przyrodzie występuje m.in. w owocach, ryżu, miodzie.
Wytwarzanie: Glukonolakton otrzymuje się w wyniku krystalizacji kwasu glukonowego z roztworu wodnego. To, jakiego pochodzenia będzie ten składnik, zależy od metody wytwarzania kwasu glukonowego, który może być otrzymywany przez utlenienie glukozy: 1) wodą bromową lub 2) mikroorganizmy lub 3) enzymy. Najczęściej glukozę otrzymaną ze skrobi (z materiału roślinnego) poddaje się fermentacji, w wyniku czego powstaje kwas glukonowy, który następnie poddaje się krystalizacji i otrzymuje glukonolakton.
Naturalność: Najczęściej substancja pochodzenia roślinnego, rzadziej syntetyczna (w zależności od metody wytwarzania kwasu glukonowego).
Bezpieczeństwo: Jest to substancja GRAS (Generally Recognized As Safe), niedrażniąca, odpowiednia dla wszystkich (również wrażliwych) typów skóry, biodegradowalna.
OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
(92 votes, average: 9,28 out of 10)
Loading...
ŹRÓDŁA:
-
- Safety Assessment of Glycolactones as Used in Cosmetics, CIR, 2021 link
- Beauté by Roquette® GA 290, materiały producenta
Dodaj komentarz