Źródło zdjęcia: link

Lubię to!

 

Oleje to jedne z cenniejszych surowców kosmetycznych. Jednocześnie jest to bardzo szeroka i różnorodna grupa substancji, a jak wiadomo – z właściwościami chemicznymi łączy się działanie kosmetyczne. Istnieje wiele klasyfikacji olejów, a jedną z nich jest podział na oleje schnące i nieschnące.

Aby łatwiej było nam zrozumieć, skąd taki podział się bierze, przypomnę trochę podstaw chemicznych. Oleje roślinne to mieszaniny różnych triglicerydów (oraz innych substancji rozpuszczalnych w tłuszczach, np. barwników, fosofolipidów, witamin A, D, E, wolne kwasy tłuszczowe). Trigliceryd to związek zbudowany z glicerolu i kwasów tłuszczowych. Efekt kosmetyczny oleju w dużej mierze zależy od rodzaju kwasów tłuszczowych. Główny podział kwasów tłuszczowych dzieli je na:

– nasycone, które nie zawierają wiązań podwójnych w cząsteczce (np. kwasy kaprylowy, laurynowy, palmitynowy, stearynowy),

– jednonienasycone, które zawierają jedno wiązanie podwójne (np. kwas oleinowy),

– wielonienasycone, które zawierają co najmniej dwa wiązania podwójne (np. kwas linolowy, arachidonowy).

Im więcej wiązań nienasyconych (podwójnych) w cząsteczkach kwasów tłuszczowych, składających się na dany olej, tym łatwiej ulega on utlenieniu, czyli zepsuciu. Dzięki innej właściwości związanej z dużą obecnością wiązań wielonienasyconych jest właśnie podział na oleje schnące i nieschnące.

Wysychanie oleju można opisać jako powstawanie stałej powłoki, po rozprowadzeniu na jakiejś powierzchni (np. skórze). Jest to efekt polimeryzacji (sieciowania) sąsiadujących ze sobą łańcuchów kwasów tłuszczowych w wyniku działania tlenu z powietrza. Oleje schnące są mniej trwałe od olejów nieschnących. Oleje nieschnące, po rozprowadzeniu, pozostawiają tłustą powłokę.

Źródło zdjęcia: link

W zależności od ilości kwasów wielonienasyconych, oleje można podzielić na:

Zawartość kwasów wielonienasyconych [%] Rodzaj oleju Przykłady olejów
>50 Schnące §  z kiełków pszenicy (Triticum Aestivum Germ Oil)

§  lniany (Linum Usitatissimum Seed Oil)

§  sojowy (Glycine Soja Oil)

§  rokitnikowy (Hippophae Rhamnoides Oil)

§  z nasion wiesiołka (Oenothera Biennis Seed Oil)

§  z dzikiej róży (Rosa Canina Oil)

§  konopny (Cannabis Sativa Seed Oil)

§  z czarnuszki (Nigella Sativa Seed Oil)

§  z ogórecznika (Borago Officinalis Oil)

§  z orzecha włoskiego (Juglans Regia Seed Oil)

§  z krokosza barwierskiego (Carthamus Tinctorius (Safflower) Oil)

20-50 Półschnące §  arganowy (Argania Spinosa Kernel Oil)

§  morelowy (Prunus Armeniaca Kernel Oil)

§  migdałowy (Prunus Amygdalus Dulcis Oil)

§  sezamowy (Sesamum Indicum Seed Oil)

§  rzepakowy (Canola Oil)

§  słonecznikowy (Helianthus Annus Seed Oil)

<20 Nieschnące §  z awokado (Persea Gratissima Oil)

§  z pestek brzoskwini (Prunus Persica Kernel Oil)

§  kokosowy (Cocos Nucifera Oil)

§  oliwa (Olea Europaea Fruit Oil)

§  palmowy (Elaeis Guineensis Oil)

§  z orzechów macadamia (Macadamia Integrifolia Seed Oil)

§  z orzechów laskowych (Corylus Avellana Seed Oil)

§  rycynowy (Ricinus Communis Seed Oil/ Castor Oil)

§  z pestek dyni (Cucurbita Pepo Seed Oil)

 

Oleje stanowią nie tylko jeden ze składników kosmetyków, ale często same stają się osobnym produktem. Ze względu na różne właściwości, oleje o różnym stopniu wysychania, polecane są do innych typów skór i włosów. I tak oleje oleje schnące, które mają lżejszą konsystencję, przeznaczone są do cery tłustych, z kolei nieschnące – do cery suchej lub dojrzałej. Oleje półschnące dobrze sprawdzą się przy skórze normalnej. W przypadku dobierania odpowiedniego oleju do pielęgnacji włosów (olejowania), najczęściej mówi się, że włosy wysokoporowate lubią oleje schnące, niskoporowate – nieschnące, a średnioporowate – półschnące.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (98 votes, average: 9,32 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– CZY OLEJE I PARAFINY WPŁYWAJĄ NA LIPIDY W SKÓRZE? klik

– KWASY TŁUSZCZOWE W OLEJACH ROŚLINNYCH klik

– KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 I OMEGA-6 klik

 

ŹRÓDŁA:

  1. Drying oils klik
  2.  Olejowanie włosów  klik