Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Urea – mocznik – to składnik kosmetyczny o działaniu nawilżającym (humektant), stąd znajdziemy go w wielu kosmetykach przeznaczonych do skóry suchej. W wysokich stężeniach (>10%) ma również działanie złuszczające.

Występowanie w przyrodzie: Występuje naturalnie w przyrodzie – przede wszystkim jako produkt końcowy przemiany białek, wydalany z moczem, ale obecny jest także w pocie czy NMF.

Wytwarzanie: Do wykorzystania przemysłowego produkowany jest metodami syntezy chemicznej.

Naturalność: Jako składnik kosmetyczny jest składnikiem syntetycznym.

Bezpieczeństwo: Uznawany za bezpieczny (m.in. jest na liście substancji GRAS – Generally Recognized As Safe). Może zwiększać przenikanie naskórkowe innych substancji.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

    1. Urea klik
    2. Urea klik