Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Laureth-10, podobnie jak inne podobne składniki, pełni funkcję detergentu oraz emulgatora.

Występowanie w przyrodzie: Nie występuje naturalnie w przyrodzie.

Wytwarzanie: Syntetyzowany z alkoholu tłuszczowego, w tym przypadku – laurylowego, z tlenkiem etylenu w środowisku zasadowym. Liczba w nazwie składnika mówi o tym, ile jednostek tlenku etylenu połączono z łańcuchem alkilowym. Czyli w przypadku Laureth-10 mamy 10 jednostek tlenku etylenu połączonych z alkoholem laurylowym.

Naturalność: Substancja syntetyczna. Mimo że alkohol tłuszczowy jest pochodzenia naturalnego, etoksylacja jest procesem niedopuszczonym dla surowców naturalnych zgodnie z certyfikatami kosmetyków naturalnych oraz normą ISO 16128.

Bezpieczeństwo: Może podrażniać, dlatego wskazane jest, by kosmetyki z tym składnikiem były formułowane jako niedrażniące. Surowiec może być zanieczyszczony toksycznym 1,4-dioksanem i tlenkiem etylenu, które są produktami ubocznymi procesu wytwarzania, jednak czystość końcowa jest ściśle kontrolowana.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

    1. Alkyl PEG Ether, CIR klik
    2. Laureth-10 klik