Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Hydroxyethylcellulose to substancja wykorzystywana w kosmetykach jako zagęstnik i modyfikator lepkości. Pod tą samą nazwą wg INCI może kryć się wiele „typów” tego surowca, które będą różniły się przede wszystkim masą cząsteczkową, a więc i zdolnościami do tworzenia różnych lepkości (różnych konsystencji produktu).

Występowanie w przyrodzie: Nie występuje naturalnie w przyrodzie.

Wytwarzanie: Wytwarzana z alkalicznego roztworu celulozy w reakcji z tlenkiem etylenu.

Naturalność: Celuloza, czyli wyjściowy surowiec, jest pochodzenia roślinnego. Stąd składnik może być definiowany jako naturalny (wg normy ISO 16128, nie certyfikatów kosmetyków naturalnych) w pewnych określonych zakresach, w zależności od warunków wytwarzania.

Bezpieczeństwo: Uznawana za bezpieczną. Czasem pojawiają się informacje, że może zawierać toksyczny 1,4-dioksan, ale obecne procesy oczyszczania są na tyle efektywne, że jest on skutecznie usuwany z surowca.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

    1. Amended Safety Assessment of Cellulose and Related Polymers as used in Cosmetics, 2009 klik
    2. Hydroxyethylcellulose klik