Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Succinic Acid, czyli kwas bursztynowy, w kosmetykach najczęściej pełni rolę buforującą i zapachową, ale ma również właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne.

Występowanie w przyrodzie: Występuje powszechnie w organizmach zwierząt i roślin, ponieważ jest produktem pośrednim w cyklu Krebsa. Kwas bursztynowy stanowi również ok. 3-8% masy bursztynu bałtyckiego.

Wytwarzanie: Najczęściej kwas bursztynowy syntetyzuje się z bezwodnika maleinowego, ale możliwe jest również otrzymywanie go w procesach fermentacji.

Naturalność: W zależności od metody wytwarzania, kwas bursztynowy będzie syntetyczny lub pochodzenia naturalnego, ale nie można tego stwierdzić na podstawie samej nazwy wg INCI.

Bezpieczeństwo: Uznawany za bezpieczny (FDA uznało go jako substancję GRAS).

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

    1. Sebacic Acid/Dicarboxylic Acids, CIR klik
    2. Bio-succinic acid and its antibacterial and anti-acne properties, dostęp 14.01.2021 klik
    3. BIOSUCCINIUM® – bio succinic acid, dostęp 14.01.2021 klik
    4. SKŁAD CHEMICZNY BURSZTYNU, dostęp 14.01.2021 klik