Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Ethylhexylglycerin jest składnikiem kondycjonującym, dezodorującym oraz o działaniu przeciwdrobnoustrojowym i konserwującym (dlatego często spotyka się ją w połączeniu z Phenoxyethanolem, ponieważ Phenoxyethanol działa najsilniej przeciwko bakteriom gram -, a Ethylhexylglycerin – gram +), stosuje się ją także jako utrwalacz zapachu. Stosowana również w medycynie – Octenisept, znany chyba każdemu płyn dezynfekcyjny, zawiera m.in. Ethylhexylglycerin.

Występowanie w przyrodzie: Nie występuje naturalnie w przyrodzie.

Wytwarzanie: Syntetyzowana w procesie eteryfikacji. Wynaleziona przez Schulke (producenta Octeniseptu).

Naturalność: Substancja syntetyczna.

Bezpieczeństwo: Może działać drażniąco na błony śluzowe, ale w wysokich stężeniach (w kosmetykach występuje raczej w stężeniu max 1%). Nie uczula.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

    1. Safety Assessment of Ascorbyl Glucoside and Sodium Ascorbyl Glucoside as Used in Cosmetics klik