Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

D- Panthenol to substancja nawilżająca, regenerująca, łagodząca, zmiękczająca i wygładzająca skórę.

Występowanie w przyrodzie: Nie występuje naturalnie w przyrodzie. Jest tylko analogiem naturalnie występującego kwasu pantotenowego. Tylko forma D (D-Panthenol) jest aktywna biologicznie i zdolna do przekształcenia w kwas pantotenowy (witaminę B5).

Wytwarzanie: D-Panthenol syntetyzowany jest w wyniku kondensacji D-pantolaktonu i 3-aminopropanolu (w obecności metanolu lub dichlorometanu). Panthenol (bez D-„) to mieszanina dwóch „wariantów” pantenolu (D i L), w proporcji ok. 50:50.

Naturalność: Substancja syntetyczna.

Bezpieczeństwo: Uznawany za bezpieczny.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

    1. Pantenol – prowitamina B5 klik
    2. Safety Assessment of Panthenol, Pantothenic Acid, and Derivatives as Used in Cosmetics, 2017   klik