Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Sodium PCA to humektant, stosowany w różnego typu formulacjach kosmetycznych, zarówno do pielęgnacji ciała, jak i włosów.

Występowanie w przyrodzie: Sodium PCA to sól kwasu piroglutaminowego, który tworzy ok. 12% NMF (naturalnego czynnika nawilżającego skóry). Spotykany jest również w wielu warzywach i owocach.

Wytwarzanie: Sodium PCA wytwarza się w wyniku dehdratacji kwasu glutaminowego (aminokwasu), pozyskanego z owoców, a następnie neutralizacji. Możliwa jest również droga enzymatyczna.

Naturalność: Substancja występuje naturalnie w przyrodzie.

Bezpieczeństwo: Sodium PCA jest uznawany za substancję bezpieczną.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. Safety Assessment of PCA and Its Salts as Used in Cosmetics, CIR, 2014 klik
  2. Sodium PCA, dostęp 06.11.2020 klik
  3. PCA or L-pyrrolidone carboxylic acid – Part 1, dostęp 06.11.2020 klik