Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Lanolin – lanolina – stosowana jest jako emolient oraz jako nośnik substancji aktywnych w lekach w postaci maści.

Występowanie w przyrodzie: Występuje naturalnie w przyrodzie – jest to wydzielina gruczołów łojowych owiec, która tworzy na wełnie ochronną, hydrofobową warstwę.

Wytwarzanie: Lanolinę pozyskuje się z owczej wełny. Runo z jednej owcy pozwala na pozyskanie ok. 250 – 300 ml lanoliny. W procesie ekstrakcji lanoliny, wełnę płucze się w gorącej wodzie z dodatkiem detergentu, a następnie separuje od innych substancji za pomocą wirowania lub specjalnych rozpuszczalników. Lanolina na tym etapie jest ciemną, lepką substancją o charakterystycznym, nieprzyjemnym zapachu. Aby móc jej użyć w kosmetykach konieczne są dalsze etapy oczyszczania. Stopień oczyszczenia może być inny dla różnych surowców.

Naturalność: Substancja naturalna, pochodzenia odzwierzęcego.

Bezpieczeństwo: Stosowanie lanoliny na zdrową skórę jest generalnie bezpieczne. Może powodować alergie kontaktowe, ale ryzyko to wzrasta wraz z uszkodzeniem funkcji barierowej skóry.  Lanolina to mieszanina wielu związków, nie wiadomo, który dokładnie wywołuje alergie, najbardziej podejrzany jest wykorzystywany w testach płatkowych alkohol lanolinowy.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. FINAL REPORT OF THE SAFETY ASSESSEMENT FOR ACETYLATED LANOLIN ALCOHOL AND RELATED COMPOUNDS, cir klik
  2. Lanolin topics – Science Direct klik
  3. LANOLINA – WEŁNIANA SPRAWA klik