Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

C10-18 Triglycerides to składnik zmiękczający skórę, emolient i rozpuszczalnik.

Występowanie w przyrodzie: Nie występuje naturalnie w przyrodzie.

Wytwarzanie: Otrzymuje się  w wyniku wewnętrznej estryfikacji uwodornionych olejów roślinnych (np. palmowego). Możliwe jest również wytwarzanie z olejów mineralnych. Liczby 10-18 oznaczają, że kwasy tłuszczowe w tym składniku zawierają od 10 do 18 atomów węgla.

Naturalność: Substancja pochodzenia naturalnego – roślinnego. Obecnie w kosmetykach stosuje się raczej wersję, w której surowcem są oleje roślinne, a nie mineralne.

Bezpieczeństwo: Uznawana za bezpieczną. Stosowana również jako dodatek do żywności.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. Amended Safety Assessment of Triglycerides as Used in Cosmetics, 2017 klik
  2. C10-18 Triglycerides klik
  3. Informacje producenta surowców