Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Hydrolyzed Keratin to hydrolizowana keratyna, działa antystatycznie, filmotwórczo, nawilżająco i kondycjonująco. Stosowana głównie w kosmetykach do włosów i paznokci.

Występowanie w przyrodzie: Występuje w przyrodzie jako keratyna – białko – w paznokciach, włosach, rogach, piórach i wełnie.

Wytwarzanie: Najczęściej hydrolizowaną keratynę pozyskuje się w owczej wełny. Wełna jest myta, usuwane są pozostałości olejów. Następnie wełna poddawana jest hydrolizie – enzymatycznej, kwaśnej lub zasadowej – tak długo, aż uzyskana jest pożądana masa cząsteczkowa produktu. Na koniec produkt jest rozcieńczany wodą i dodawane są konserwanty – w takiej formie surowiec trafia do sprzedaży.

Naturalność: Składnik pochodzenia naturalnego – odzwierzęcy.

Bezpieczeństwo: Uznawana za bezpieczną. Ponieważ jest to surowiec pochodzenia odzwierzęcego, konieczne jest zapewnienie przez producentów odpowiedniej czystości, m.in. braku patogenów, wirusów, czynników infekcyjnych.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. Safety Assessment of Keratin and Keratin-Derived Ingredients as Used in Cosmetics, 2016 klik
  2. Keratin, dostęp 08.09.2020 klik
  3. Mokrejs et al., The cosmetic and dermatological potential of keratin hydrolysate, 2017, J Cosmet Dermatol, 16, 21-2   klik