Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Caffeine – kofeina – wielofunkcyjny składnik, spotykany najczęściej w kosmetykach antycellulitowych (działanie lipolityczne), poprawia mikrokrążenie, stymuluje wzrost włosów, chroni przed wolnymi rodnikami.

Występowanie w przyrodzie: Występuje naturalnie w przyrodzie w ok. 60 gatunkach roślin (ziarnach, liściach i owocach), głównie w kawie, guaranie, herbacie, kakao. Ziarna kawy zawierają ok. 1-2% kofeiny.

Wytwarzanie: Kofeinę można ekstrahować z roślin lub syntetyzować (z teobrominy lub pochodnych mocznika i kwasu malonowego). Pozyskiwanie kofeiny z roślin często określa się jako dekofeinację, ponieważ kofeina jest „produktem ubocznym”, którego się pozbywa z surowca. Do dekofeinacji stosuje się różne rozpuszczalniki, np. dichlorometan, oleje, dwutlenek węgla w stanie nadkrytycznym.

Naturalność: Kofeina to składnik naturalny pochodzenia roślinnego, ale może być również pochodzenia syntetycznego, czego nie można stwierdzić po samej nazwie wg INCI.

Bezpieczeństwo: Kofeina uznawana jest za substancję bezpieczną w kosmetykach. FDA uznała ją jako GRAS (Generally Recognized as Safe), w UE nie ma ograniczeń co do jej stosowania w kosmetykach.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. Safety Assessment of Xanthine Alkaloids as Used in Cosmetics, 2018 klik
  2. Caffeine, the all-rounder active ingredient, dostęp 13.10.2020 klik