Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Polyglyceryl-4 Caprate w kosmetykach pełni rolę solubilizatora i emulgatora, ale ma również właściwości nawilżające.

Występowanie w przyrodzie: Nie występuje naturalnie w przyrodzie.

Wytwarzanie: Poligliceryle otrzymuje się poprzez polimeryzację glicerolu, a następnie estryfikację z odpowiednimi kwasami tłuszczowymi. Polyglyceryl-4 Caprate powstaje z poligliceryny o długości 4 jednostek oraz kwasu kaprynowego. Oba pozyskuje się ze źródeł roślinnych.

Naturalność: Składnik pochodzenia roślinnego. Dostępne są certyfikowane przez COSMOS surowce. Zgodnie z normą ISO 16128 jest w 100% pochodzenia naturalnego.

Bezpieczeństwo: Składnik bezpieczny. Nie wykazano dla niego powodowania podrażnień skóry ani uczuleń. Alternatywa dla PEGów.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. Safety Assessment of Polyglyceryl Fatty Acid Esters as Used in Cosmetics, 2016 klik
  2. Zhang et al., Synthesis, Characterization, Self-Assembly, and Irritation Studies of Polyglyceryl-10 Caprylates, 2020, Polymers, 12, 294 klik
  3. TEGOSOFT® PC 41, informacje o surowcu