Źródło zdjęcia: link

Lubię to!

 

Arbutyna to składnik kosmetyczny, który znalazł zastosowanie przede wszystkim w kosmetykach rozjaśniających, wyrównujących koloryt i wybielających. Często można spotkać się z informacjami, że jest toksyczna, ze względu na zawartość hydrochinonu. Jak jest naprawdę?

Pod względem chemicznym arbutyna to glukozyd hydrochinonu. Wyróżnia się dwie formy arbutyny: alfa i beta, które różnią się położeniem podstawnika.

 Źródło zdjęcia: link

β-arbutynę znajdziemy naturalnie w przyrodzie, ekstrahuje się ją przede wszystkim z mącznicy lekarskiej, ale również żurawiny, borówki i gruszki. α-arbutynę syntetyzuje się chemicznie lub metodami enzymatycznymi. Działanie arbutyny polega na hamowaniu aktywności tyrozynazy – enzymu biorącego udział w syntezie melaniny, czyli naturalnego barwnika ludzkiej skóry. Im mniej barwnika w skórze, tym jest ona jaśniejsza.

Źródło zdjęcia: materiały informacyjne producenta

Obie formy arbutyny są aktywne, choć producenci podają, że α-arbutyna jest efektywniejsza. Największą wątpliwością odnośnie bezpieczeństwa arbutyny jest możliwość uwalniania przez nią hydrochinonu. Hydrochinon jest substancją toksyczną, sklasyfikowany jako podejrzewany o działanie mutagenne i kancerogenne, może działać alergicznie na skórę. W Unii Europejskiej obowiązuje zakaz używania hydrochinonu w produktach kosmetycznych (z jednym wyjątkiem – dozwolony do użytku profesjonalnego przy tzw. sztucznych paznokciach). Hydrochinon z arbutyny może wydzielać się w efekcie hydrolizy (w silnie zasadowym i silnie kwaśnym środowisku), w wyniku fotodegradacji oraz jako produkt metabolizmu. Dodatkowo wykazano, że mikroflora skórna (S. epidermidis i S.aureus) hydrolizują arbutynę, w wyniku czego powstaje hydrochinon. W formulacjach kosmetycznych (pH 5-6) arbutyna jest stabilna i zgodnie z opiniami SCCS dozwolona w stężeniach do 2% w kremach do twarzy i 0,5% w balsamach do ciała (α-arbutyna) lub maksymalnie 7% w kremach do twarzy, jeśli stężenie hydrochinonu w formulacji jest poniżej 1 ppm (β-arbutyna). Pod koniec lipca tego roku (2020) Komisja Europejska wydała prośbę do producentów, uczelni, instytutów badawczych, stowarzyszeń branżowych i wszystkich zainteresowanych, o dostarczenie informacji na temat bezpieczeństwa arbutyny. Konieczna jest bowiem ponowna ocena bezpieczeństwa arbutyny, ponieważ poprzednie opinie nie uwzględniają możliwości stosowania innych produktów uwalniających hydrochinon (ekspozycja zagregowana).

Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, arbutyna jest bezpieczna, jeśli przestrzegane są reguły odnośnie jej stężenia, pH formulacji oraz limit zanieczyszczenia hydrochinonem. Czy jednak zalecenia te zmienią się w wyniku nowej oceny bezpieczeństwa – okaże się z czasem.

 

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (94 votes, average: 9,30 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– BEZPIECZEŃSTWO DWUTLENKU TYTANU W KOSMETYKACH klik

– BUTYLPARABEN NA LIŚCIE SUBSTANCJI STANOWIĄCYCH BARDZO DUŻE ZAGROŻENIE klik

– CZY EKSTRAKT Z ALOESU JEST KANCEROGENEM? klik

 

ŹRÓDŁA:

  1. Garcia-Jimenez et al., Action of tyrosinase on alpha and beta-arbutin: A kinetic study, 2017, PLoS One, 12, e0177330 klik
  2. Seo et al., Biotechnological production of arbutins (α- and β-arbutins), skin-lightening agents, and their derivatives, 2012, Appl Microbiol Biotechnol. ;95, 1417-25 klik
  3. Hydrochinon – informacje ECHA, dostęp 21.09.2020 klik
  4. SUBSTANCE EVALUATION CONCLUSION as required by REACH Article 48 and EVALUATION REPORT for Hydroquinone klik
  5. Hydrochinon – restrykcje użycia UE, dostęp 21.09.2020 klik
  6. Avonto et al., Comparative studies on the chemical and enzymatic stability of alpha- and beta-arbutin, 2016, International Journal of Cosmetic Science, 38, 187–193 klik
  7. Bang et al., Hydrolysis of arbutin to hydroquinone by human skin bacteria and its effect on antioxidant activity, 2008, Journal of Cosmetic Dermatology, 7, 189–193  klik
  8. OPINION ON α-arbutin, SCCS, 2015 klik
  9. OPINION ON β-arbutin, SCCS, klik
  10. Call for data on the ingredients ‘alpha and beta arbutin’ under Regulation (EC) 1223/2009, dostęp 21.09.2020 klik