Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Sodium Benzoate to konserwant.

Występowanie w przyrodzie: Występuje naturalnie w przyrodzie jako jon benzoesanowy, m.in. w jagodach.

Wytwarzanie: Produkuje się go syntetycznie – neutralizuje się kwas benzoesowy (również wytwarzany chemicznie) wodorowęglanem sodu lub wodorotlenkiem sodu.

Naturalność: Składnik syntetyczny, ale identyczny z naturalnie występującym. Certyfikaty kosmetyków naturalnych (COSMOS, NaTrue) zezwalają na jego używanie.

Bezpieczeństwo: Zgodnie z opinią SCCP, jest bezpieczny do stosowania jako konserwant w maksymalnym stężeniu:

– w produktach spłukiwanych – 2,5%,

– produktach niespłukiwanych – 0,5%,

– kosmetykach do higieny jamy ustnej – 1,7%.

Rzadko wywołuje skórne reakcje alergiczne. Nie ma dowodów na jego kancerogenne działanie (postulowano, że może działać rakotwórczo, ponieważ jednym z produktów rozpadu jest benzen).

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. SCIENTIFIC COMMITTEE ON CONSUMER PRODUCTS SCCP OPINION ON Benzoic Acid and Sodium Benzoate, 2005 klik
  2.  Sodium Benzoate – cancer, dostęp 11.09.2020 klik
  3. Benzyl Alcohol, Benzoic Acid, and its Salts and Ester, 2011 klik
  4. An Update On Benzoates, 2016, dostęp 07.09.2020 klik