Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Allantoina to składnik o działaniu łagodzącym, regenerującym, nawilżającym oraz keratolitycznym.

Występowanie w przyrodzie: Występuje naturalnie w przyrodzie, zarówno w roślinach (główne źródło to żywokost lekarski), jak i u zwierząt, gdzie obecna jest w moczu większości ssaków (ale nie człowieka). Nazwa allantoina pochodzi od allantois – „woreczka” wypełnionego płynem, będącego częścią płodu owodniowców, który pomaga w wymianie gazowej i odpadami metabolicznymi.

Wytwarzanie: Podstawowa metoda syntezy allantoiny opiera się na reakcji kwasu moczowego i NaoH w obecności nadmanganianu potasu. W następnym kroku dodaje się kwas octowy i pozwala na krystalizację allantoiny, którą później się filtruje i oczyszcza. Istnieją również inne drogi wytwarzania oparte na moczniku.

Naturalność: W przemyśle kosmetycznym stosuje się allantoinę syntetyczną – identyczną z naturalną. Nie jest to składnik certyfikowany przez COSMOS i NaTrue.

Bezpieczeństwo: CIR uznało allantoinę za bezpieczną (brak wywoływania podrażnień i uczuleń do stężenia 2%, który jest górną rekomendowaną granicą użycia przez producentów).

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. Allantoin: soft repair, dostęp 11.09.2020 klik
  2.  Cosmeceuticals in Focus: Allantoin, dostęp 11.09.2020 klik
  3. Becker et al., Final Report of the Safety Assessment of Allantoin and Its Related Complexes, 2010, International Journal of Toxicology, 29: 84S klik