Źródło zdjęcia: link
Lubię to!
Hyaluronic Acid, Sodium Hyaluronate – kwas hialuronowy i jego sól, substancje nawilżające i kondycjonujące
Występowanie w przyrodzie: Występuje naturalnie w przyrodzie, m.in. w skórze właściwej czy mazi stawowej.
Wytwarzanie: Obecnie kwas hialuronowy wytwarza się prawie wyłącznie w procesach biotechnologicznych, wykorzystując bakterie, które go produkują. Historycznie pozyskiwano go również z grzebieni kogutów, ale ze względu wysokich kosztów i ryzyka związanego z materiałem odzwierzęcym, zaczęto wykorzystywać bakterie z rodzaju paciorkowców. Ponieważ taki produkt mógłby być zanieczyszczony egzotoksynami, coraz częściej stosuje się nie-patogenne szczepy, np. B.subtillis.
Naturalność: Składnik pochodzenia naturalnego.
Bezpieczeństwo: Uznawane za składniki bezpieczne (zgodnie z raportem CIR). Niskocząsteczkowy kwas hialuronowy może wywoływać zaczerwienienie i podrażnienie, ponieważ działa jak cząsteczka prozapalna (ma również zdolność penetracji skóry).
OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
(92 votes, average: 9,28 out of 10)
Loading...
ŹRÓDŁA:
- Becker et al., Final Report of the Safety Assessment of Hyaluronic Acid, Potassium Hyaluronate, and Sodium Hyaluronate, 2009, International Journal of Toxicology, 28 klik
- Boeriu et al., Production Methods for Hyaluronan, 2013, International Journal of Carbohydrate Chemistry, Article ID 624967 klik
- Moving hyaluronic acid production away from rooster combs and pathogenic bacteria, dostęp 07.09.2020 klik
Dodaj komentarz