Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Hyaluronic Acid, Sodium Hyaluronate – kwas hialuronowy i jego sól, substancje nawilżające i kondycjonujące

Występowanie w przyrodzie: Występuje naturalnie w przyrodzie, m.in. w skórze właściwej czy mazi stawowej.

Wytwarzanie: Obecnie kwas hialuronowy wytwarza się prawie wyłącznie w procesach biotechnologicznych, wykorzystując bakterie, które go produkują. Historycznie pozyskiwano go również z grzebieni kogutów, ale ze względu wysokich kosztów i ryzyka związanego z materiałem odzwierzęcym, zaczęto wykorzystywać bakterie z rodzaju paciorkowców. Ponieważ taki produkt mógłby być zanieczyszczony egzotoksynami, coraz częściej stosuje się nie-patogenne szczepy, np. B.subtillis.  

Naturalność: Składnik pochodzenia naturalnego.

Bezpieczeństwo: Uznawane za składniki bezpieczne (zgodnie z raportem CIR). Niskocząsteczkowy kwas hialuronowy może wywoływać zaczerwienienie i podrażnienie, ponieważ działa jak cząsteczka prozapalna (ma również zdolność penetracji skóry).

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. Becker et al., Final Report of the Safety Assessment of Hyaluronic Acid, Potassium Hyaluronate, and Sodium Hyaluronate, 2009, International Journal of Toxicology, 28 klik
  2.  Boeriu et al., Production Methods for Hyaluronan, 2013, International Journal of Carbohydrate Chemistry, Article ID 624967 klik
  3. Moving hyaluronic acid production away from rooster combs and pathogenic bacteria, dostęp 07.09.2020 klik