Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Linalool to substancja zapachowa.

Występowanie w przyrodzie: Linalool można znaleźć naturalnie w ponad 200 gatunkach roślin, m.in. mięcie, szałwii, cynamonie, drzewie różanym, owocach cytrusowych. Występuje w postaci dwóch enancjomerów, które mają różne zapachy: S(+) Linalool ma słodki, kwiatowy zapach (występuje m.in. w olejku ze słodkiej pomarańczy – ok. 95% linaloolu), natomiast R(-) Linalool – bardziej drzewny i lawendowy (olejek lawendowy ok. 84% linaloolu).

Wytwarzanie:  Linalool może być pozyskiwany z naturalnych olejków eterycznych poprzez destylację frakcjonowaną. Linalool uzyskany z naturalnego źródła zawiera praktycznie tylko jeden enancjomer. Uzyskany w wyniku syntezy chemicznej jest mieszaniną enancjomerów.

Naturalność: Składnik naturalny lub syntetyczny, ale nie można tego określić tylko na podstawie nazwy w składzie wg INCI (choć można znaleźć na etykiecie odniesienie, że pochodzi z naturalnych olejków eterycznych).

Bezpieczeństwo: Alergen zapachowy, który musi być wymieniony w składzie, jeśli jego stężenie w produkcie niespłukiwanym przekracza 0,001%, a w spłukiwanym – 0,01%. Jednak to nie sam linalool jest alergenem (w czystej formie bardzo słaby alergen), ale produkty jego utleniania mogą wywoływać alergie kontaktowe. Dlatego zalecenia IFRA określiła bezpieczny poziom produktów utleniania dla linaloolu oraz zaleca używanie w produkcie przeciwutleniaczy (tokoferolu lub BHT).

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. Linalool, dostęp 14.09.2020 klik
  2.  Linalool, dostęp 14.09.2020 klik
  3. Linalool IFRA Standard, dostęp 14.09.2020 klik
  4. Christensson et al., Air-oxidized linalool: a frequent cause of fragrance contact allergy, 2012, Contact Dermatitis 67, 247-259 klik