Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Mica to składnik przeciwzbrylający, wypełniający, matujący i barwnik, stosowany głównie w „kolorówce”; daje również jedwabiste odczucie na skórze.

Występowanie w przyrodzie: Mika to nazwa całej grupy minerałów – zasadowych glinokrzemiany głównie potasu, sodu, wapnia, glinu, magnezu, żelaza, manganu. Główne złoża miki występują w Indiach i Rosji. Mika występuje w 37 odmianach, ale w kosmetyce stosuje się praktycznie tylko muskowit (wersja potasowa) i flogopit (potasowo – magnezowa).

Wytwarzanie: Mika jest surowcem kopalnianym (zdarza się, że w kopalniach miki pracują dzieci, co rodzi wątpliwości co do zrównoważonego pozyskiwania w przypadku niektórych surowców). Po wydobyciu złoża, jest ono odpowiednio oczyszczane i mielone, czasem kalcynowane. W zależności od procesów obróbki surowiec może mieć później różne właściwości, np. barwę czy stopień rozświetlenia.

Naturalność: Składnik pochodzenia naturalnego – mineralnego.

Bezpieczeństwo: Uznawana za bezpieczną, ewentualne zagrożenie związane jest z wdychaniem pyłu (badania dla długoterminowego wdychania pyłów miki u pracowników kopalń i fabryk). Zawartość metali ciężkich musi być utrzymana na odpowiednio niskim poziomie.

 

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. Cocamidopropyl Betaine and Related Amidopropyl Betains as used in Cosmetics, CIR, 2010 klik
  2.  Wang et al., Rapid determination of cocamidopropyl betaine impurities in cosmetic products by core-shell hydrophilic interaction liquid chromatography-tandem mass spectrometry, 2016, Journal of Chromatography A, 1461,78-83 klik