Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Cocamidopropyl Betaine to surfaktant amfoteryczny – spotykany w produktach do mycia.

Występowanie w przyrodzie: Nie występuje naturalnie w przyrodzie.

Wytwarzanie: Materiałem wyjściowym do produkcji jest olej kokosowy (a dokładniej kwasy tłuszczowe w nim zawarte). Reagują one z DMAPA, w wyniku czego powstaje półprodukt. Ten następnie reaguje z monochlorooctanem sodu, w wyniku czego powstaje już Cocamidopropyl Betaine.

Naturalność: Cocamidopropyl Betaine nie występuje naturalnie w przyrodzie. Jest to substancja pochodzenia roślinnego.

Bezpieczeństwo: Zgodnie z raportem CIR Cocamidopropyl Betaine jest bezpieczna w kosmetykach, dopóki stężenie zanieczyszczeń surowca – DMAPA i aminoamin – nie przekracza odpowiednio 100 ppm i 1,5%. Zanieczyszczenia te są odpowiedzialne za wywoływanie podrażnień i alergii przez Cocamidopropyl Betaine. Cocamidopropyl Betaine została uznana Alergenem Roku 2004 przez American Contact Dermatitis Society.

 

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (92 votes, average: 9,28 out of 10)

Loading...

 

ŹRÓDŁA:

  1. Cocamidopropyl Betaine and Related Amidopropyl Betains as used in Cosmetics, CIR, 2010 klik
  2.  Wang et al., Rapid determination of cocamidopropyl betaine impurities in cosmetic products by core-shell hydrophilic interaction liquid chromatography-tandem mass spectrometry, 2016, Journal of Chromatography A, 1461,78-83 klik