Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Niacynamid to jedna z trzech substancji, będących formami witaminy B3 (dwa pozostałe to niacyna i rybozyd nikotynamidowy). Jest częścią koenzymów NADH/NAD+ oraz NADP+, przez co bierze udział w ponad 40 reakcjach biochemicznych w naszym organizmie. Ponieważ bardzo łatwo penetruje naskórek (w emulsjach ok. 10% z zawartości niacynamidu penetruje skórę), jest cennym składnikiem kosmetycznym.

Niacynamid jest łatwo rozpuszczalny w wodzie i fotostabilny. Trudnością, jaką sprawia podczas opracowywania formulacji jest fakt, że jest optymalne pH dla jego stabilności to 6. W wyższym lub niższym pH może hydrolizować do kwasu nikotynowego, który już jest drażniący dla skóry. Stosowanie niacynamidu w kosmetykach może przynieść szereg korzyści, tym bardziej, że znany jest mechanizm jego działania, a wyniki badań jego efektywności są klinicznie znaczące.

Polepszenie funkcji barierowej skóry. Zwiększa ilość wolnych kwasów tłuszczowych i ceramidów w skórze (aplikacja 2 razy w tygodniu 2% niacynamidu przez 4 tygodnie: zwiększenie wolnych kwasów tłuszczowych w warstwie rogowej naskórka o 2/3 i ceramidów o 1/3), stymuluje mikrokrążenie i zapobiega utracie wody, zwiększa syntezę białek (np. keratyny) i różnicowanie keratynocytów.

Efekt przeciwstarzeniowy. Niacynamid hamuje procesy utleniania, które dają żółto-brązowe produkty, akumulujące się w skórze i w efekcie dające tzw. przebarwienia starcze. Stymuluje syntezę kolagenu. W stężeniu 5% redukuje zmarszczki i przebarwienia, pojawiające się z wiekiem, w 2,5% – wygładza powierzchnię skóry.

Działa przeciwtrądzikowo. Aplikacja w stężeniu 4% jest porównywalna w efekcie do działania 1% klindamycyny.

Redukuje wydzielanie sebum. W stężeniu 2% redukuje wydzielanie sebum (znacząca redukcja po 2-4 tygodniach codziennego stosowania).

Rozjaśnia. Wpływa na regulację pigmentacji skóry, ponieważ reguluje transfer melanosomów z melanocytów do keratynocytów, bez redukowania aktywności tyrozynazy czy proliferacji komórek. Redukcja przebarwień na twarzy potwierdzona dla 4% niacynamidu (w formulacji z 2% N-acetyl glukozaminą).

Nawilża. Redukuje TEWL.

Jest przeciwutleniaczem. Zwiększa zawartość NADH i NADPH, które mają właściwości przeciwutleniające.

Zmniejsza rumień. Teoria niepotwierdzona badaniami, ale opierająca się na wykorzystaniu znanych mechanizmów działania niacynamidu.

Niacynamid jest bezpiecznym składnikiem, rzadko powodującym efekty uboczne stosowania na skórze i jest dobrze tolerowany przez większość użytkowników.

 

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (86 votes, average: 9,23 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– PANTENOL – PROWITAMINA  B5 klik

– CZY WODOROTLENEK SODU W KOSMETYKACH JEST BEZPIECZNY? klik

– WĘGIEL AKTYWNY W KOSMETYKACH klik

 

ŹRÓDŁA:

  1. Levin et al., How Much Do We Really Know About Our Favorite Cosmeceutical Ingredients?, 2010, J Clin Aesthet Dermatol., 3, 22–41 klik
  2. Gehring, Nicotinic acid/niacinamide and the skin, 2004, Journal of Cosmetic Dermatology, 3, 88–93 klik
  3. Wohlrab et al., Niacinamide – Mechanisms of Action and Its Topical Use in Dermatology, 2014, Skin Pharmacol Physiol, 27, 311–315 klik
  4. Draelos et al., The effect of 2% niacinamide on facial sebum production, 2006, Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 8, 96-101 klik
  5. Matts et al., A Review of the range of effects of niacinamide in human skin, 2002, IFSCC Magazine, 5 klik
  6. The Benefits of Niacinamide, prospector, dostęp [04.06.2020] klik