Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Pantenol – nawilża, wzmacnia funkcję barierową skóry, regeneruje, zapobiega podrażnieniom, zmiękcza i wygładza. Znajdziemy go w kosmetykach już od ponad 70 lat – pierwszym produktem z pantenolem był Bepanthen.

Pantenol często mylnie nazywany jest witaminą B5. Witamina B5 to nazwa na cały kompleks związków, do którego należy m.in. kwas pantotenowy. Natomiast pantenol jest syntetycznym analogiem kwasu pantotenowego (zawiera o jeden atom tlenu mniej).  W przeciwieństwie do kwasu pantotenowego jest dobrze wchłaniany przez skórę, gdzie zostaje szybko enzymatycznie przetworzony do kwasu pantotenowego. Jest więc prowitaminą B5.  Pantenol na liście składników wg INCI może występować jako Panthenol lub D-Panthenol (Dexpanthenol). Pantenol występuje bowiem w dwóch formach (enancjomerach) – D lub L. Obie formy nawilżają, ale aktywność biologiczną (możliwość przejścia do kwasu pantotenowego) wykazuje tylko forma D. Składnik o nazwie Panthenol to mieszanina (ok. 50:50%) obu form, ma więc o połowę mniejszą aktywność, niż D-Panthenol.

Dlaczego pantenol jest takim cennym składnikiem?

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (81 votes, average: 9,19 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– DELIKATNA JAK SKÓRA NIEMOWLĘCIA klik

– CZY PANTENOL W KREMIE DO OPALANIA ZWIĘKSZA JEGO SPF? klik

– O CZYM MÓWI TEWL? klik

 

ŹRÓDŁA:

  1. Proksch et al., Topical use of dexpanthenol: a 70th anniversary article, 2017, Journal of Dermatological Treatment, 28 klik
  2. Różnica między D a L pantenolem, [dostęp 14.02.2020] klik
  3. Ebner et al., Topical Use of Dexpanthenol in Skin Disorders, 2002, Am J Clin Dermatol, 3, 427-433 klik