Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Przeciwutleniacze są przykładem składników, które są obecnie bardzo pożądane przez konsumentów. Jednym z najczęściej pojawiających się w składach kosmetyków przeciwutleniaczy jest witamina E. Witamina E nie jest jedną substancją, ale nazwa ta obejmuje całą grupę związków – tokoferoli i tokotrienoli. Wyróżnia się typy: α, β, γ, σ – γ-tokoferol jest najpowszechniejszy w źródłach roślinnych (orzechach, olejach), ale w ciele człowieka najczęściej spotyka się typ α. Witamina E pozwala chronić tkanki przed produktami metabolizmu oraz czynnikami zewnętrznymi, które mogą wprowadzać stres oksydacyjny. W skórze więcej jest γ-tokoferolu, gdzie chroni komórki przed stresem oksydacyjnym (promieniowaniem UVB, utlenianiem lipidów).

W kosmetykach witaminę E stosuje się jako przeciwutleniacz, chroniący zarówno produkt, jak i skórę, na którą działają również kondycjonująco. Tokoferol skutecznie zmniejsza rumień spowodowany poparzeniami słonecznymi, zmniejsza oznaki fotostarzenia.

Formy witaminy E nie są jednakowo stabilne i łatwo utleniają się w wyniku wystawienia na działanie powietrza i światła. Największą stabilnością charakteryzuje się α-tokoferol. Jeszcze bardziej stabilne są estry tokoferolu – m.in. Tocopheryl Acetate, Tocopheryl Linoleate, Tocopheryl Succinate. Aktywna forma α-tokoferolu uwalnia się z Tocopheryl Acetate w wyniku działania enzymów obecnych na skórze. Aplikowany na powierzchnię skóry Tocopheryl Acetate zwiększa nawilżenie warstwy rogowej naskórka, działa przeciwzapalnie, zapobiega uszkodzeniom w wyniku działania wolnych rodników. Badania mówią, że witamina E jest efektywna w aplikacji na skórę tylko, jeżeli jej stężenie mieści się w zakresie 0,5-5% (dla α-tokoferolu) – a więc forma zestryfikowana musi mieć zdolność przekształcenia do aktywnej formy tokoferolu. Ponad połowa tokoferolu nałożonego na skórę, gromadzi się w całej jej grubości, po 24 h (a więc tokoferole penetrują skórę). Skuteczną ochronę produktu (składników olejowych) zapewnia zawartość 0,1-1% tokoferolu.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (79 votes, average: 9,16 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– WITAMINA F klik

– CZY PANTENOL W KREMIE DO OPALANIA ZWIĘKSZA JEGO SPF? klik

– FOTOTYPY SKÓRY A WRAŻLIWOŚĆ NA PROMIENIOWANIE UV klik

 

ŹRÓDŁA:

1. Keen et al., Vitamin E in dermatology, 2016, Indian Dermatol Online J., 7, 311–315 klik

2. Casas, C., Analysis of Cosmetic Products, 2007, 364–379 klik

3. Poljsak et al., Skin and antioxidants, 2013, Journal of Cosmetic and Laser Therapy, 15: 107–113 klik

4. Silva et al., Evolution of the use of antioxidants in anti‐ageing cosmetics, 2019, International Journal of Cosmetics Science, 41, 378-386 klik

5. Burke et al., Interaction of vitamins C and E as better cosmeceuticals, 2007, Dermatologic Therapy, 20, 314-321 klik

6.  THE USE OF ALPHA-TOCOPHEROL ACETATE IN COSMETIC PRODUCTS, SCCS, 2001 klik

7. Safety Assessment of Tocopherols and Tocotrienols as Used in Cosmetics, CIR, 2013 klik