Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Powracamy znów do tematu konserwantów, a to za sprawą artykułu, który ukazał się jesienią tego roku na łamach Journal of Applied Microbiology. Zbadano w nim stopień zakażenia bakteriami (podczas użytkowania, czyli wynikający z używania) kosmetyków do makijażu – szminki, błyszczyka, eyelinera, tuszu do rzęs) oraz gąbeczek do nakładania makijażu (typu beauty blender). Zanim przejdziemy do wyników tych badań, przypomnijmy, jakie są wytyczne odnośnie czystości mikrobiologicznej kosmetyków. Prawo UE dopuszcza, aby w produkcie kosmetycznym ogólna liczba mikroorganizmów tlenowych nie przekraczała 103 CFU/g lub ml (z wyjątkiem produktów przeznaczonych na okolicę oczu i błon śluzowych oraz dla dzieci poniżej 3 roku życia, gdzie liczba ta wynosi 102). Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus i Candida albicans nie mogą być wykrywalne w 1 ml (lub g) produktu do okolic oczu oraz w 0,1 ml (lub g) dla innych typów kosmetyków. E.coli oraz innych gatunków Enterobacteriacea nie może być w produktach w ogóle.

We wspomnianej pracy zbadano ponad 450 produktów, które były używane przez konsumentów (w Wielkiej Brytanii) oraz zebrano wywiad, w jaki sposób produkty były używane i przechowywane. 70-90% zbadanych produktów było zakażonych bakteriami. Enterobacteriacea wykryto we wszystkich typach produktów, ale najwięcej razy występował w beauty blenderach (blisko 60%). Podobnie zaobserwowano zakażenia grzybami, które dotyczyło prawie wszystkich gąbek do makijażu. Ponieważ obecność bakterii sprawdzano na różnych podłożach (różne podłoża w różny sposób sprzyjają rozwojowi różnych szczepów bakterii), % produktów zakażonych przedstawiono w zakresach. Aby jednak łatwiej było odczytać dane, podajemy tylko % dla agaru odżywczego, czyli pożywki do wzrostu szerokiego spektrum szczepów bakteryjnych (a więc „wychwytujący” najwięcej zakażeń):

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (78 votes, average: 9,15 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– KONSERWANTY – SUBSTANCJE DLA NASZEGO BEZPIECZEŃSTWA klik

– JAKIE KONSERWANTY WYSTĘPUJĄ W KOSMETYKACH NAJCZĘŚCIEJ? klik

– PARABENY – NIE-ALERGEN ROKU 2019 klik

 

ŹRÓDŁA:

1. Bashir et al., Microbiological study of used cosmetic products: highlighting possible impact on consumer health, 2019, Journal Of Applied Micorbiology klik

2. Are Dangerous Microbes Hiding In Your Makeup? New Study Says Yes., dostęp [05.12.2019] klik