Źródło zdjęcia: link
Lubię to!
Olejki aromatyczne (inaczej eteryczne) stanowią grupę składników kosmetycznych, które pełną funkcję zapachową, antyseptyczną i kondycjonującą (więcej o olejkach aromatycznych znajdziecie w naszym wpisie tutaj i o tym, czym różnią się od olejów roślinnych tutaj). Są to składniki pochodzenia naturalnego, więc wiele osób myśli, że można postawić znak równości pomiędzy naturalny a bezpieczny. Jednak głównym działaniem niepożądanym olejków jest powodowanie reakcji alergicznych i kontaktowego zapalenia skóry.
Publikacja z końca 2018 roku podaje, że prawie 80 olejków aromatycznych powoduje alergie kontaktowe albo kontaktowe zapalenie skóry (wykazane jako wynik dodatni w dermatologicznych testach płatkowych). Dla ponad 60 z nich istnieją tzw. case report, czyli studium przypadku na ograniczonej liczbie pacjentów. Największą ilością danych dysponujemy dla olejków z:
– jagodlinu wonnego – ylang-ylang (Cananga Odorata Flower Oil),
– goździkowca korzennego (Eugenia Caryophyllus Bud/Leaf/Stem oil),
– eukaliptusa (Eucalyptus Citriodora Oil, Eucalyptus Globulus Leaf Oil),
– pelargonii pachnącej (Pelargonium Graveolens Oil),
– lawendy (Lavandula Angustifolia Oil, Lavandula Hybrida Oil),
– skórki cytryny (Citrus Limon Peel Oil),
– trawy cytrynowej (Cymbopogon Flexuosus Oil, Cymbopogon Citratus Leaf Oil),
– mięty pieprzowej (Mentha Piperita Oil),
– róży (Rosa Damascena Flower Oil),
– drzewa sandałowego (Santalum Album Oil; Santalum Spicata Wood Oil, Santalum Austrocaledonicum Wood Oil),
– mięty zielonej (Mentha Spicata Oil),
– sosny (Pinus Pinaster Oil, Pinus Massoniana Oil),
– drzewa herbacianego (Melaleuca Alternifolia Leaf Oil).
Do innych olejków mogących wywoływać alergie skórne należą m.in:
– bazyliowy (Ocimum Basilicum Oil),
– bergamoty (Citrus Aurantium Bergamia Peel Oil),
– czarnego pieprzu (Piper Nigrum Fruit Oil),
– cedrowy (Cedrus Atlantica Wood Oil),
– rumiankowy (Chamomilla Recutita Flower Oil),
– z palczatki (Cymbopogon Winterianus/Nardus Oil),
– grejpfruta (Citrus Paradisi Peel Oil),
– z melisy (Melissa Officinalis Leaf Oil),
– z gorzkiej pomarańczy (Citrus Aurantium Amara Flower/Peel Oil),
– rozmarynowy (Rosmarinus Officinalis Leaf Oil),
– z szałwii (Salvia Officinalis Oil),
– tymiankowy (Thymus Vulgaris Flower/Leaf Oil),
Alergie kontaktowe na olejki aromatyczne, jako grupę związków, nie są częste. Najwięcej wyników pozytywnych w testach płatkowych notuje się dla olejków: lawendowego, z drzewa herbacianego i sandałowego i ylang-ylang. Największym problemem w analizie potencjału uczulającego olejków eterycznych jest trudność w określeniu ich składu (mieszanina wielu różnych substancji), który może różnic się ze względu na zmienność surowca czy warunki wytwarzania. Prawo kosmetyczne wymaga, aby w składzie wg INCI wyszczególniać tylko 26 tzw. alergenów zapachowych – związków, które możemy znaleźć m.in. w olejkach aromatycznych (trwają prace nad rozszerzeniem tej listy).
Obecnie silny nacisk kładzie się na naturalność składników i przekonuje, że to, co naturalne jest bezpieczniejsze. Nie zawsze to jest prawdą, a przykładem mogą być właśnie olejki aromatyczne, które mogą być potencjalnymi alergenami, mimo, że nie ma takich informacji na etykietach produktów.
OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
(75 votes, average: 9,12 out of 10)
Loading...
MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:
– POTENCJAŁ ALERGIZUJĄCY SUBSTANCJI ZAPACHOWYCH klik
– OZNACZENIA NOWYCH ALERGENÓW ZAPACHOWYCH W SKŁADZIE KOSMETYKU klik
– ZAPACHOWA TRANSFORMACJA – O HAPTENACH klik
ŹRÓDŁA:
1. De Groot, Fragrances and Essential Oils, 2018, Kanerva’s Occupational Dermatology, 1-38 klik
2. Sarkic et al., Essential Oils and Their Single Compounds in Cosmetics—A Critical Review, 2018, Cosmetics, 5, 11
Dodaj komentarz