Lubię to!
W tabeli poniżej zebraliśmy dane o częstotliwości stosowania najbardziej popularnych konserwantów (dane z publikacji, podano ilość produktów testowanych, datę publikacji, miejsce wykonania badania).
Częstotliwość stosowania konserwantu [%] | |||
Konserwant | USA
(6406 produktów, 2018) |
Hiszpania (2300 produktów, 2017) | Włochy (283 produkty, 2019) |
Methylparaben | 8,91 | 9,95 | 15,2 |
Ethylparaben | 1,4 | 3,34 | 8,4 |
Propylparaben | 7,05 | 6,86 | 7,9 |
Butylparaben | 0,95 | 1,39 | 3,1 |
Triclosan | 0,02 | 0,95 | 3,1 |
Imidazolidinyl Urea | 0,37 | 1,78 | 5,8 |
Diazolidinyl Urea | 4,23 | 1,13 | 0,5 |
DMDM Hydantoin | 4,04 | 0,56 | 8,4 |
Phenoxyethanol | 31,85 | 24,3 | 48,7 |
Methylisothiazolinone/ Methylchloroisothiazolinone | 9,83 | 4,82 | 9,9 |
Benzoic acid | 2,29 | 4,21 | 7,9 |
Sodium Benzoate | 9,04 | 10,13 | 35,6 |
Potassium Sorbate | x | 6,47 | 22 |
Jak widać z tabeli, zarówno w Europie, jak i w USA, najpopularniejszym konserwantem jest fenoksyetanol, później benzoesan sodu, parabeny i mieszanina MIT/MIC. I teraz prawdopodobnie na część czytelników tego tekstu padł strach – „fenoksyetanol i parabeny, przecież wszędzie piszą, żeby unikać tych składników, dlaczego pakują je do kosmetyków!”. Przypomnijmy więc – parabeny są jednymi z najlepiej przebadanych konserwantów, bardzo rzadko uczulają, nie powodują raka a ich możliwe działanie jako dysruptory endokrynne jest pomijalnie małe (obszerne omówienie bezpieczeństwa parabenów w kosmetykach znajdziecie w naszym wcześniejszym wpisie, do którego link znajdziecie na końcu tego artykułu). Również fenoksyetanol jest bezpieczny w dozwolonym do stosowania stężeniu (1%) dla wszystkich grup konsumentów, w tym niemowląt. Z kolei Methylisothiazolinone/ Methylchloroisothiazolinone ze względu na częstotliwość powodowania przez nie alergii są obecnie dopuszczone tylko w kosmetykach spłukiwanych (maksymalne stężenie 0,0015%), aby zminimalizować czas ich kontaktu ze skórą i ekspozycję. Kwas benzoesowy, benzoesan sodu i sorbinian potasu to konserwanty dopuszczone przez jednostki certyfikujące kosmetyki naturalne.
Skąd bierze się popularność właśnie tych konserwantów, skoro prawo UE dopuszcza ponad 59 substancji konserwujących? Optimum działania fenoksyetanolu to pH 4-9, parabenów – 4-8. Kwas benzoesowy, benzoesan sodu i sorbinian potasu są efektywne tylko w pH <4.5. Grzyby (pleśnie) rozwijają się w pH 3-10, bakterie 4-8,5, a więc fenoksyetanol i parabeny najlepiej pokrywają ten zakres. Parabeny wykazują wysoką efektywność przeciwko grzybom, średnią przeciw bakteriom Gram +. Fenoksyetanol jest skuteczny przeciwko bakteriom Gram -, ale nie działa na grzyby. Benzoesan i sorbinian silnie działają przeciwko pleśniom, słabiej – bakteriom. Dlatego konserwanty zazwyczaj występują w różnych kombinacjach, aby zapewnić ochronę przed kolonizacją produktu przez mikroorganizmy.
Konserwanty w większości kosmetyków są niezbędne, aby zapewnić bezpieczeństwo ich stosowania. Dobór odpowiedniego układu konserwantów jest poprzedzony odpowiednimi testami i potwierdzony badaniami przed wprowadzeniem na rynek. Nie należy się więc bać konserwantów, nawet parabenów i fenoksyetanolu, a każdy dopuszczony na rynek UE kosmetyk jest bezpieczny dla użytkownika.
OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
(73 votes, average: 9,10 out of 10)
Loading...
MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:
– PARABENY – NIE-ALERGEN ROKU 2019 klik
– KONSERWANTY DOPUSZCZONE W KOSMETYKACH NATURALNYCH klik
– ILE KONSERWANTÓW NA SKÓRZE? klik
ŹRÓDŁA:
1. Steinberg, Preservative Update, Frequency of Use Through 2018, 2019, Cosmetics&Toiletries Sciene Applied, 134, 69-76 klik
2. Panico et al., Skin safety and health prevention: an overview of chemicals in cosmetic products, 2019, J Prev Med Hyg, 60, 50-57 klik
3. Pastor-Nieto et al., Conservantes en productos de higiene y cosméticos, medicamentos tópicos y productos de limpieza doméstica en Espana, 2017, Actas Dermo-Sifiliográficas, 108, 758–770 klik
4. Halla et al., Cosmetics Preservation: A Review on Present Strategies, 2018, Molecules, 23, 1571 klik
5. Elder et al., Antimicrobial Preservatives Part Two: Choosing a Preservative, 2012, American Pharmaceutical Review, [dostęp 17.10.2019] klik
6. Preservative & Deodorizing Efficacy Across Broad pH Spectrum Formulations, Vertellus, 2018, [dostęp 17.10.2019] klik
Dodaj komentarz