Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Parafiny niesłusznie należą do kontrowersyjnych składników. W składach kosmetyków wg INCI znajdziemy je pod nazwami: Paraffinum Liquidum (Mineral Oil) , Petrolatum (wazelina), Cera Microcristallina, Paraffin Oil, Paraffin, Isoparaffin, Synthetic Wax, Ozokerite, Ceresin. Oskarża się je o kancerogenność, tworzenie beztlenowego środowiska na skórze, które ma sprzyjać rozwojowi patogennych bakterii (np. w trądziku), utrudnianie przenikania składników aktywnych w głąb skóry oraz magazynowanie się w tkankach organizmu. Które z tych rzeczy są prawdą?

Zacznijmy jednak od tego, czym właściwie są parafiny. Są to mieszaniny nasyconych kwasów tłuszczowych, zawierających ponad 16 atomów węgla w cząsteczce. Surowcem wyjściowym do ich otrzymywania jest ropa naftowa. Poddaje się ją wielu procesom przetwarzania i oczyszczania, aby pozbyć się rakotwórczych węglowodorów aromatycznych. Parafiny używane w kosmetykach są czystości farmaceutycznej. I tak National Cancer Institute uznaje za kancerogen tylko oleje mineralne nieprzetworzone i słabo przetworzone, natomiast oczyszczone parafiny kosmetyczne są pod tym względem składnikami bezpiecznymi.

Parafiny klasyfikowane są jako emolienty – natłuszczają, wygładzają, zmiękczają skórę oraz tworzą na niej ochronną warstwę okluzyjną. Nie wchłaniają się do głębszych – żywych (bo zewnętrzną warstwę naskórka tworzą martwe komórki)- warstw skóry (aplikacja powierzchniowa nie zwiększa ekspozycji systemowej).  Nawet jeśli pozostają w warstwie rogowej naskórka, nie są biodostępne. Tworzą zwartą, nieprzenikającą warstwę okluzyjną, zapobiegają nadmiernej utracie wody w wyniku TEWL. Jest to również przyczyna, dla której nie powodują reakcji alergicznych.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (72 votes, average: 9,17 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– EDTA – PO CO W KOSMETYKACH CHELATORY klik

– FLUOR W PASTACH DO ZĘBÓW – POTRZEBNY CZY SZKODLIWY? klik

– PARABENY – NIE-ALERGEN ROKU 2019 klik

 

ŹRÓDŁA:

1. Mineral Oils: Untreated and Mildly Treated, National Cancer Institute, dostęp [01.10.2019] klik

2. Petry et al., Review of data on the dermal penetration of mineral oils and waxes used in cosmetic applications, 2017, Toxicology Letters, 280, 70-78 klik

3. Highly refined mineral oils in cosmetics: Health risks are not to be expected according to current knowledge, Updated BfR Opinion No. 008/2018, 2018 klik

4. Rawlings et al., A review on the extensive skin benefits of mineral oil, 2012, International Journal of Cosmetic Science, 34, 511-518 klik

5. The top 5 myths about mineral oil part 1, The Beauty Brains, dostęp [01.10.2019] klik

6. Skład INCI kosmetyków naturalnych. Czego nie powinno w nim być?, dostęp [01.10.2019] klik