Źródło zdjęcia: link
Lubię to!
Jednym z laureatów tegorocznych IG Nobli (czasem nazywanych anty-noblami, chociaż badania te może na początku śmieszą, ale później skłaniają do myślenia), w dziedzinie chemii został Japończyk, który oszacował średnią ilość śliny produkowaną w ciągu dnia przez 5-letnie dziecko. Jest to doskonały pretekst, aby poruszyć rolę śliny w higienie jamy ustnej.
Ślina jest roztworem, który w 99% składa się z wody. Pozostały jeden procent to elektrolity i białka. Ślina produkowana jest stale i jej objętość szacuje się na 0,4 – 0,5 ml na minutę (w stanie spoczynku). Wspomniane badanie wskazuje, że 5-letnie dziecko produkuje dziennie ok. 0,5 litra śliny. Ślina jest również wydzielana w odpowiedzi na bodziec i przyjmuje się, że przypada na to nawet połowa jej dziennej produkcji. Jakie funkcje pełni ślina w zachowaniu zdrowia jamy ustnej?
– jest lubrykantem – pokrywa zarówno zęby, jak i wnętrze jamy ustnej, będąc ochroną przed bodźcem mechanicznym, cieplnym lub chemicznym,
– jest rezerwuarem jonów – w stosunku do szkliwa zębów jest wysoko nasycona minerałami, co sprzyja remineralizacji zębów; białka bogate w kwaśny aminokwas – prolinę – obecne w ślinie hamują wytrącanie się fosforanów wapnia,
– buforującą – pomaga neutralizować pH płytki nazębnej po jedzeniu, a więc skraca czas, w którym następuje demineralizacja zębów,
– przeciwbakteryjną – dzięki obecności przeciwciał specyficznych, lizozymu, laktoferyny, pomaga w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jamy ustnej,
– rozcieńcza cukry po ich spożyciu.
Ślina jest naturalnym czynnikiem przeciwpróchniczym. W stanie spoczynku pH płytki nazębnej wynosi ok. 6,7, jednak po spożyciu cukrów pH spada do wartości poniżej 5 w kilka minut. W kwaśnym pH – poniżej 5,5 – zęby ulegają demineralizacji (szkliwo się rozpuszcza). Przez 15-20 minut po jedzeniu pH w jamie ustnej obniża się poniżej tej krytycznej wartości, a powrót do początkowego pH może trwać nawet kilkadziesiąt minut. pH rośnie, kiedy kwasy są wymywane lub neutralizowane przez ślinę i następuje remineralizacja zębów (dzięki obecności jonów wapnia i fosforanowych w ślinie, następuje odbudowa szkliwa). Buforujące właściwości śliny zwiększają się, kiedy jej wypływ jest większy, a co za tym idzie, większe jest stężenie jonów wodorowęglanowych. Jony wodorowęglanowe obecne w ślinie, „wyłapują” jony H+ (im więcej jonów H+, tym niższe pH), w wyniku czego powstaje woda i dwutlenek węgla.
Ślina może również służyć do diagnostyki chorób jamy ustnej. Podwyższona ilość bakterii z rodzaju streptococci lub Lactobacilli, zwiększa ryzyko wystąpienia próchnicy. Wysoki poziom jonów wapnia, fosforanów i fluoru związane są z mniejszym ryzykiem próchnicy. W przypadku nadmiernej suchości w ustach i zmniejszonego wydzielania śliny, poleca się żucie bezcukrowych gum (z ksylitolem) oraz zwiększenie przyjmowania płynów.
Nasz organizm posiada własny mechanizm przeciwpróchniczy, którego elementem jest np. ślina. Nie zapominajmy o tym 😊
OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
(71 votes, average: 9,15 out of 10)
Loading...
MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:
– FLUOR W PASTACH DO ZĘBÓW – POTRZEBNY CZY SZKODLIWY? klik
– KSYLITOL – ZAMIENNIK FLUORU klik
– Śnieżnobiałe i zdrowe zęby? klik
ŹRÓDŁA:
1. Laureaci IG nobli 2019 klik
2. Watanabe et al., Estimation of the total saliva volume produced per day in five-year-old children, 1995, Archives of Oral Biology, 40, 781-782 klik
3. Edgar et al., Saliva and oral health, 2012 klik
4. Dodds et al., Saliva A review of its role in maintaining oral health and preventing dental disease, 2015, BDJ Team 2, Article number: 15123 klik
Dodaj komentarz