Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Przeciwnicy stosowania fluoru w pastach do zębów stawiają na produkty do higieny jamy ustnej z dodatkiem ksylitolu. Ksylitol, nazywany również cukrem brzozowym (choć na skalę przemysłową z tego drzewa się go już nie pozyskuje), wykorzystuje się głównie w przemyśle spożywczym jako słodzik, ale wykazuje on również działanie przeciwpróchnicze.

Mechanizm działania ksylitolu polega na redukowaniu ilości bakterii (przede wszystkim Mutans Streptococci) w płytce nazębnej i ślinie, poprzez przerywanie ich procesów wytwarzania energii, co w konsekwencji prowadzi do śmierci komórki. Zmniejsza adhezję mikroorganizmów do powierzchni zębów i zmniejsza wydzielanie przez nie kwasu (który przyczynia się do demineralizacji szkliwa). Ksylitol zwiększa produkcję śliny (szczególnie jeśli używany jest jako składnik gum do żucia), przez co pozytywnie wpływa na mineralizację szkliwa (większy przepływ śliny to wyższe pH). Jego ogromną zaletą jest to, że jest praktycznie nie fermentowany przez bakterie w jamie ustnej.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (59 votes, average: 9,02 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– Śnieżnobiałe i zdrowe zęby? klik

– FLUOR W PASTACH DO ZĘBÓW – POTRZEBNY CZY SZKODLIWY? klik

– LANOLINA – WEŁNIANA SPRAWA klik

 

ŹRÓDŁA:

1. Nayak et al., The effect of xylitol on dental caries and oral flora, 2014, Clin Cosmet Investig Dent., 6, 89–94 klik  

2. Riley et al., Xylitol‐containing products for preventing dental caries in children and adults, 2015, Cochrane Database of Systematic Reviews klik

3. Duane, Xylitol and caries prevention, 2015, Evidence-Based Dentistry, 16, 37-38 klik

4. Maguire et al., Xylitol and caries prevention — is it a magic bullet?, 2003, British Dental Journal, 194, 429–436 klik