Źródło zdjęcia: link
Lubię to!
Czytając tytuł tego artykułu można wpaść w pewną konsternację. Jak coś może jednocześnie sprzyjać powstawaniu zaskórników, a jednocześnie znajdować zastosowanie w wielu kosmetykach przeciwtrądzikowych? Postaramy się to wyjaśnić.
Algi, lub jak kto woli wodorosty czy glony, to bardzo zróżnicowana grupa organizmów. Zielone (zielenice) i czerwone algi to rośliny, a brązowe (brunatnice) przynależą do grupy chromistów. W wielu regionach świata algi stanowią ważny składnik diety. Są znakomitym źródłem białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie omega-3), węglowodanów, witamin, minerałów. W kosmetyce algi stosuje się ze względu na ich właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwutleniające, nawilżające, służą jako filtry UV i substancje przeciwzapalne.
Ekstrakty z alg na skali komedogenności posiadają najwyższą ocenę – 5, co oznacza, że są poważnie komedogenne. Na liście składników znajdziemy je m.in. pod nazwami : Algae Extract, Carageenan, Chondrus Crispus, Chlorella, Laminaria Digitata, Porphyra, Seaweed, Spirulina. Trudno jednak znaleźć informację, dlaczego taką notę posiadają (oczywiście oprócz doświadczeń, w których tę skalę komedogenności dla alg ustalono). Jedyną informacją na temat mechanizmu zatykania porów, jest zawartość w algach jodu, który podrażnia pory i wywołuje stany zapalne oraz penetrowanie składników ekstraktów z wodorostów do porów, gdzie przyspieszają one wzrost mikrozaskórników.
Średnia zawartość jodu w algach czerwonych wynosi 29.3–45.8 mg/kg, brunatnic – 93.9– 4921 mg/kg, zielenic -43 – 480 mg/kg. Dzienne zapotrzebowanie na jod dla osoby dorosłej to 0,15 – 0,2 mg. Zawartość jodu w ekstraktach z alg, stosowanych w kosmetykach, może więc znacząco przekraczać zalecenia (spożywcze), ale jest to praktycznie nie do sprawdzenia dla przeciętnego konsumenta (dokumenty bezpieczeństwa surowców kosmetycznych, w tym alg, nie zawierają takich danych). Nasilone objawy trądziku obserwowano przy nadmiernym spożyciu jodu, ale nie ma podobnych badań dla aplikacji na skórę. Z kolei jest wiele publikacji naukowych, w których potwierdzono przeciwbakteryjne działanie ekstraktów z różnych gatunków alg, w tym przeciwko P. acnes, których przerost jest jedną z przyczyn powstawania trądziku. Działanie takie udowodniono m.in. dla gatunków Laminaria digitata, Eckloniac cava, Eisenia bicyclis, Fucus evanescens. Skuteczność danego ekstraktu jest również silnie zależna od użytego rozpuszczalnika.
Czy algi są komedogenne? Według badań, które określają ten parametr – tak. Czy algi mogą dawać pozytywne efekty przy pielęgnacji skóry trądzikowej? Również tak. Dodatek ekstraktów z alg w kosmetykach jest zazwyczaj niewielki, a więc mimo wysokiej oceny komedogenności, wcale nie muszą zatykać porów. Niestety często w składzie wg INCI widnieje po prostu „Algae Extract”, nie wiemy więc, z jakiego gatunku wodorostów surowiec pozyskano. Czy osoby z trądzikiem mogą używać kosmetyków z algami? Jak najbardziej tak (ale pamiętajmy, że każdy nie ma jednego idealnego kosmetyku dla danego problemu skórnego – jednym dany składnik pomoże, innym ten sam zaszkodzi, a dla jeszcze innych – nie będzie miał żadnego wpływu).
OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
(57 votes, average: 9,00 out of 10)
Loading...
MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:
– SKŁADNIK KOMEDOGENNY NIE CZYNI KOMEDOGENNYM PRODUKTU klik
– KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 I OMEGA-6 klik
– CZYM RÓŻNI SIĘ SKÓRA Z AZS OD SKÓRY ZDROWEJ? klik
ŹRÓDŁA:
1. Pereira, Seaweeds as Source of Bioactive Substances and Skin Care Therapy—Cosmeceuticals, Algotheraphy, and Thalassotherapy, 2018, Cosmetics, 5, 68 klik
2. Pimentel et al., Macroalgae-Derived Ingredients for Cosmetic Industry—An Update, 2018, Cosmetics, 5, 2 klik
3. Algi i trądzik klik klik klik klik
4. Yeh et al., Analysis of iodine content in seaweed by GC-ECD and estimation of iodine intake, 2014, Journal of Food and Drug Analysis, 22, 189-196 klik
5. Biancarosa et al., Chemical characterization of 21 species of marine macroalgae common in Norwegian waters: benefits of and limitations to their potential use in food and feed, 2018, J Sci Food Agric., 98, 2035–2042 klik
6. Wang et al., Potential biomedical applications of marine algae, 2017, Bioresource Technology, 244, 1407-1415 klik
Dodaj komentarz