Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Czytając tytuł tego artykułu można wpaść w pewną konsternację. Jak coś może jednocześnie sprzyjać powstawaniu zaskórników, a jednocześnie znajdować zastosowanie w wielu kosmetykach przeciwtrądzikowych? Postaramy się to wyjaśnić.

Algi, lub jak kto woli wodorosty czy glony, to bardzo zróżnicowana grupa organizmów. Zielone (zielenice) i czerwone algi to rośliny, a brązowe (brunatnice) przynależą do grupy chromistów. W wielu regionach świata algi stanowią ważny składnik diety. Są znakomitym źródłem białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (szczególnie omega-3), węglowodanów, witamin, minerałów. W kosmetyce algi stosuje się ze względu na ich właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwutleniające, nawilżające, służą jako filtry UV i substancje przeciwzapalne.

Ekstrakty z alg na skali komedogenności posiadają najwyższą ocenę – 5, co oznacza, że są poważnie komedogenne. Na liście składników znajdziemy je m.in. pod nazwami : Algae Extract, Carageenan, Chondrus Crispus, Chlorella, Laminaria Digitata, Porphyra, Seaweed, Spirulina. Trudno jednak znaleźć informację, dlaczego taką notę posiadają (oczywiście oprócz doświadczeń, w których tę skalę komedogenności dla alg ustalono). Jedyną informacją na temat mechanizmu zatykania porów, jest zawartość w algach jodu, który podrażnia pory i wywołuje stany zapalne oraz penetrowanie składników ekstraktów z wodorostów do porów, gdzie przyspieszają one wzrost mikrozaskórników.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (55 votes, average: 8,96 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– SKŁADNIK KOMEDOGENNY NIE CZYNI KOMEDOGENNYM PRODUKTU klik

– KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 I OMEGA-6 klik

– CZYM RÓŻNI SIĘ SKÓRA Z AZS OD SKÓRY ZDROWEJ? klik

 

ŹRÓDŁA:

1. Pereira, Seaweeds as Source of Bioactive Substances and Skin Care Therapy—Cosmeceuticals, Algotheraphy, and Thalassotherapy, 2018, Cosmetics, 5, 68 klik  

2. Pimentel et al., Macroalgae-Derived Ingredients for Cosmetic Industry—An Update, 2018, Cosmetics, 5, 2 klik

3. Algi i trądzik klik  klik  klik  klik

4. Yeh et al., Analysis of iodine content in seaweed by GC-ECD and estimation of iodine intake, 2014, Journal of Food and Drug Analysis, 22, 189-196 klik

5. Biancarosa et al., Chemical characterization of 21 species of marine macroalgae common in Norwegian waters: benefits of and limitations to their potential use in food and feed, 2018, J Sci Food Agric., 98, 2035–2042 klik

6. Wang et al., Potential biomedical applications of marine algae, 2017, Bioresource Technology, 244, 1407-1415 klik