Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Pewnie nie raz widzieliśmy na etykiecie produkty „bez SLS” lub nawet sami unikamy tej substancji. Czy wiecie jednak skąd ta zła sława SLS? SLS, czyli Sodium Lauryl Sulfate lub inaczej Sodium Dodecyl Sulfate, to detergent anionowy, jedna z powszechnie stosowanych substancji myjących w kosmetykach do kąpieli, szamponach i chemii domowej. Podobny do niego SLES – Sodium Laureth Sulfate – różni się od względem budowy chemicznej tylko jednym dodatkowym atomem tlenu, który dodawany jest podczas tzw. etoksylacji.

Robi się to, aby zmniejszyć potencjał drażniący – SLES jest łagodniejszym dla skóry surfaktantem niż SLS. Jednak proces ten daje możliwość powstaniu produktów ubocznych, w tym toksycznego 1,4-dioksanu, który jest kancerogenny (a nie sam SLES czy SLS) i powoduje skażenie środowiska. Czasem na opakowaniach spotyka się również informację, że SLS jest produkowany z oleju kokosowego, czyli składnika naturalnego. SLS syntetyzowany jest z alkoholu laurylowego, który może pochodzić albo z ropy naftowej albo z oleju kokosowego (jego wyekstrahowanie z tego źródła jest kilkustopniowym procesem). Alkohol jest traktowany następnie kwasem chlorosiarkowym lub tlenkiem siarki. Na dobrą sprawę nie ma więc większego znaczenia pochodzenie alkoholu laurylowego – użycie tego pochodzącego z oleju roślinnego wcale nie sprawi, że składnik ten będzie bardziej naturalny.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (57 votes, average: 9,00 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– JAK SURFAKTANTY ANIONOWE PENETRUJĄ SKÓRĘ klik

– DLACZEGO SURFAKTANTY PODRAŻNIAJĄ? klik

– pH SKÓRY klik

 

ŹRÓDŁA:

1. SLS i SLES klik   klik

2. 1 Final Report on the Safety Assessment of Sodium Laureth Sulfate and Ammonium Laureth Sulfate, 1983,  Journal of the American College of Toxicology, 2, 1–34 klik

3. de Jongh et al., Variation in barrier impairment and inflammation of human skin as determined by sodium lauryl sulphate penetration rate, 2006, Journal of Dermatology, 154, 651–657 klik

4. Branco et al., Long-term repetitive sodium lauryl sulfate-induced irritation of the skin: an in vivo study, 2005, Contact Dermatitis., 53, 278-84 klik