Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Zakaz stosowania formaldehydu w produktach kosmetycznych obowiązuje od 12.06.2019 i po tej dacie na rynku nie powinny znajdować się żadne produkty zawierające go w składzie. Formaldehyd został zakazany rozporządzeniem, w którym umieszczono również inne substancje CMR (ang. carcinogenic, mutagenic or toxic to reproduction) – rakotwórcze, mutagenne lub działające szkodliwie na rozrodczość – z kategorii 1A i 1B. Kategoria 1A oznacza, że substancja jest znanym kancerogenem, mutagenem lub szkodliwą dla rozrodczości na podstawie dowodów na ludziach. Kategoria 1B są to przypuszczalne dla człowieka kancerogeny, mutageny lub substancje szkodliwe dla rozrodczości, ale na podstawie badań z udziałem zwierząt. Formaldehyd jest sklasyfikowany w tej drugiej kategorii – 1B. Oprócz tego może wywoływać podrażnienia skóry, uczulać, powodować trudności z oddychaniem.

Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że formaldehyd występuje naturalnie w przyrodzie – niskie stężenia tej substancji znajdziemy w jabłkach, marchwi, bananach; jest składnikiem powietrza (jako zanieczyszczenie), ale przede wszystkim jest produkowany przez nasz organizm w wyniku normalnych procesów fizjologicznych w ilości ok. 28 g na dobę. Nie akumuluje się w organizmie, ponieważ jest łatwo przetwarzany do dwutlenku węgla i usuwany. I pewnie kolejne zaskoczenie dla wielu z Was – formaldehyd to gaz, którego nazwa chemiczna to metanal (aldehyd mrówkowy). Dopiero po rozpuszczeniu w wodzie otrzymujemy formalinę – silnie toksyczny i bakteriobójczy środek (właśnie dlatego formaldehyd stosowano jako konserwant). Ściślej rzecz ujmując, formaldehyd nie rozpuszcza się w wodzie, ale reaguje z nią, tworząc nowy związek chemiczny – metanediol (formalinę), nazywany również glikolem metylenowym (Methylene Glycol) – pod taką nazwą również mógł występować w składzie produktu wg INCI. Formaldehyd stosowano także w lakierach do paznokci i utwardzaczach (dzieje się tak, ponieważ łączy się on z keratyną – naturalnym budulcem paznokci i włosów). Mimo że formaldehyd to gaz, a formalina to właściwy składnik kosmetyczny, reguły prawne mówią o umieszczaniu na etykietach słowa „formaldehyd”. Kiedyś stosowany był jako konserwant dopuszczony jest do użycia w stężeniu 0,1%  w produktach do higieny jamy ustnej i wokół ust oraz 0,2% w innych produktach. W produktach do utwardzania paznokci i lakierach dopuszczony był w  wyższym stężeniu – 5%.

Z kolei donory formaldehydu lub inaczej substancje uwalniające formaldehyd, to takie związki chemiczne, które w obecności wody (a jest ona głównym składnikiem chyba większości kosmetyków) mogą rozpaść się m.in. do cząsteczki formaldehydu. Dzięki temu mechanizmowi mają działanie konserwujące. Zebraliśmy te substancje w tabeli.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (72 votes, average: 9,10 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– NITROZOAMINY – SUBSTANCJE KANCEROGENNE klik

– CZY WODOROTLENEK SODU W KOSMETYKACH JEST BEZPIECZNY? klik

– DYSRUPTORY ENDOKRYNNE – SUBSTANCJE NIOSĄCE POTENCJALNE ZAGROŻENIE W KOSMETYKACH klik

 

 

ŹRÓDŁA:

1. Malinauskiene, Formaldehyde may be found in cosmetic products even when unlabelled, 2015, Open Med (Wars), 10, 323–328 klik

2. De Groot et al., Formaldehyde-releasers in cosmetics: relationship to formaldehyde contact allergy. Part 1. Characterization, frequency and relevance of sensitization, and frequency of use in cosmetics, 2010, Contact Dermatitis, 62, 2 – 17 klik

3. De Groot et al., Formaldehyde-releasers in cosmetics: relationship to formaldehyde contact allergy. Part 2. Patch test relationship to formaldehyde contact allergy, experimental provocation tests, amount of formaldehyde released, and assessment of risk to consumers allergic to formaldehyd, 2010, Contact Dermatitis, 62, 18-31 klik

4. THE DETERMINATION OF CERTAIN FORMALDEHYDE RELEASERS  INCOSMETIC PRODUCTS, SCCS Opinion, 2002 klik

5. Lv et al., Investigation on formaldehyde release from preservatives in cosmetics, 2015, International Journal of Cosmetic Science, 37, 474–478 klik

6. O formaldehydzie w kosmetykach klik  klik    klik    klik   klik 

7. Dopuszczalne stężenia formaldehydu i donorów formaldehydu w UE klik  klik

8. Formaldehyd w przyrodzie klik

9. Rozporządzenie Komisji (UE) 2019/831 z dnia 22 maja 2019 r. zmieniające załączniki II, III i V do rozporządzenia nr 1223/2009 dotyczącego produktów kosmetycznych klik

10. CMR Category 1A/1B Substances, dostęp [29.01.2020] klik

11. Formaldehyd zakazany w produktach kosmetycznych, wiadomościkosmetyczne.pl, dostęp [29.01.2020] klik