Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Nitrozoaminy to substancje organiczne, które występują w naturze (w bardzo niewielkich stężeniach), w pożywieniu oraz mogą pojawić się w produktach kosmetycznych, jako zanieczyszczenia. Są to związki o udowodnionym działaniu kancerogennym (zostało ono udowodnione u zwierząt, ale ze względu na bardzo niskie wchłanianie nitorozamin przez człowieka z żywności, określenie skali zagrożenia jest utrudnione, ale nitrozoaminy określane są jako potencjalnie rakotwórcze dla człowieka, ponieważ ich metabolizm u zwierząt jest podobny, jak u ludzi), mogą działać mutagennie i teratogennie (powodować wady rozwojowe u płodu), podejrzewa się je o działania zaburzające gospodarkę hormonalną (dysruptory endokrynne).

Nitrozoaminy są składnikami zakazanymi w produktach kosmetycznych, jednak mogą one powstać zarówno podczas produkcji kosmetyków, jak i podczas przechowywania, jeśli w składzie występują aminy i czynniki nitrozujące, a warunki sprzyjają formowaniu się tych cząsteczek. Surowce, używane do produkcji, nie mogą zawierać więcej niż 50 µg nitrozoamin na kg surowca, ale ograniczenie to nie dotyczy gotowego wyrobu. Możliwa zawartość nitrozoamin w gotowym produkcie zależy od ilości amin II-rzędowych (których zawartość w surowcach powinna być jak najniższa, przy postępowaniu zgodnie z zasadami GMP, ale nie ma podanego limitu).

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (54 votes, average: 8,94 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– WĘGIEL AKTYWNY W KOSMETYKACH klik

– WIĘCEJ PYTAŃ, NIŻ ODPOWIEDZI – SREBRO KOLOIDALNE klik

– DYSRUPTORY ENDOKRYNNE – SUBSTANCJE NIOSĄCE POTENCJALNE ZAGROŻENIE W KOSMETYKACH klik

 

ŹRÓDŁA:

1. O nitrozoaminach klik  klik 

2. TECHNICAL GUIDANCE DOCUMENT ON MINIMISING AND DETERMINING NITROSAMINES IN COSMETICS, Cosmetics Europe, 2009 klik

3. Opinia SCCS o nitrozoaminach i aminach II-rzędowych klik

4. Lista składników zakazanych przed FDA (2011 rok) klik

5. Czynniki nitrozujące klik