Źródło zdjęcia: link
Lubię to!
Nitrozoaminy to substancje organiczne, które występują w naturze (w bardzo niewielkich stężeniach), w pożywieniu oraz mogą pojawić się w produktach kosmetycznych, jako zanieczyszczenia. Są to związki o udowodnionym działaniu kancerogennym (zostało ono udowodnione u zwierząt, ale ze względu na bardzo niskie wchłanianie nitorozamin przez człowieka z żywności, określenie skali zagrożenia jest utrudnione, ale nitrozoaminy określane są jako potencjalnie rakotwórcze dla człowieka, ponieważ ich metabolizm u zwierząt jest podobny, jak u ludzi), mogą działać mutagennie i teratogennie (powodować wady rozwojowe u płodu), podejrzewa się je o działania zaburzające gospodarkę hormonalną (dysruptory endokrynne).
Nitrozoaminy są składnikami zakazanymi w produktach kosmetycznych, jednak mogą one powstać zarówno podczas produkcji kosmetyków, jak i podczas przechowywania, jeśli w składzie występują aminy i czynniki nitrozujące, a warunki sprzyjają formowaniu się tych cząsteczek. Surowce, używane do produkcji, nie mogą zawierać więcej niż 50 µg nitrozoamin na kg surowca, ale ograniczenie to nie dotyczy gotowego wyrobu. Możliwa zawartość nitrozoamin w gotowym produkcie zależy od ilości amin II-rzędowych (których zawartość w surowcach powinna być jak najniższa, przy postępowaniu zgodnie z zasadami GMP, ale nie ma podanego limitu).
Nitrozoaminy mogą być generowane w wyniku reakcji amin (I-, II- i IV- rzędowych oraz alkilo- i pochodne alkoholowe – DEA i TEA) z tzw. czynnikami nitrozującymi. Szczególnym przypadkiem są farby do włosów, które zawierają spore stężenia amin, a sam proces farbowania do warunki sprzyjające powstawaniu nitrozoamin. Ponieważ trudno przewidzieć możliwe produkty reakcji i szybkość ich powstawania, trzeba zwrócić szczególną uwagę na składy używanych kosmetyków. Reakcje powstawania nitrozoamin przyspiesza również formaldehyd, a więc i potencjalnie wszystkie składniki mogące uwalniać formadehyd. Z kolei inhibitorami tych reakcji są kwas askorbinowy i jego pochodna Ascorbyl Palmitate, tokoferole, BHT i BHA.
Obecność amin w składzie kosmetyku nie determinuje jeszcze, że będzie on zanieczyszczony nitrozoaminami. Poniższych składników można unikać w kontekście potencjalnej obecności nitrozoamin:
– MEA, DEA, TEA (Monoethanolamine, Diethanolamine, Triethanolamine),
– Bronopol (2-Bromo-2-Nitropropane-1,3-Diol),
– Ammonium Laureth Sulfate,
– Ammonium Lauryl Sulfate,
– Sodium Lauryl Sulfate,
– Sodium Laureth Sulfate,
– Quaternium-7, 15, 31, 60 itp.,
– hydrolizowane białka zwierzęce (np. Hydrolized Keratin),
– Hydroxymethylsarcosine,
– donory formaldehydu: Imidazolidinyl Urea, Diazolidinyl Urea, DMDM Hydantoin, Sodium Hydroxymethylglycinate
– składniki z „amine” w nazwie.
OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
(55 votes, average: 8,96 out of 10)
Loading...
MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:
– WĘGIEL AKTYWNY W KOSMETYKACH klik
– WIĘCEJ PYTAŃ, NIŻ ODPOWIEDZI – SREBRO KOLOIDALNE klik
– DYSRUPTORY ENDOKRYNNE – SUBSTANCJE NIOSĄCE POTENCJALNE ZAGROŻENIE W KOSMETYKACH klik
ŹRÓDŁA:
2. TECHNICAL GUIDANCE DOCUMENT ON MINIMISING AND DETERMINING NITROSAMINES IN COSMETICS, Cosmetics Europe, 2009 klik
3. Opinia SCCS o nitrozoaminach i aminach II-rzędowych klik
4. Lista składników zakazanych przed FDA (2011 rok) klik
5. Czynniki nitrozujące klik
Dodaj komentarz