Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Konserwanty, czyli substancje które mają hamować rozwój mikroorganizmów (bakterii i pleśni) w produkcie, są pozycją prawie obowiązkową w składzie kosmetyku (prawie, ponieważ dostępne są produkty, które konserwantów nie zawierają, ale wówczas termin zdatności do użycia produktu jest bardzo krótki oraz obowiązują pewne rygory przechowywania). Konserwanty są potrzebne, aby zapewnić bezpieczeństwo użytkowania produktu. Co oczywiście nie zmienia faktu, że mogą być mniej lub bardziej przyjazne dla naszego zdrowia. Bardziej świadomi konsumenci unikają konserwantów takich jak fenoksyetanol, parabeny, substancje uwalniające formaldehyd i innych, co do których istnieją pewne wątpliwości w zakresie bezpieczeństwa dla zdrowia. Pamiętajmy jednak, że konserwanty używane w zalecanych stężeniach i warunkach są bezpieczne.

Również standardy dla certyfikowanych kosmetyków naturalnych dopuszczają użycie konserwantów, jednak nie wszystkich. Te dopuszczone przez COSMOS określone są jako „nienaturalne, ale w większości identyczne z naturalnymi”; Ecocert definiuje je jako syntetyczne, a Natrue – identyczne z występującymi w naturze (z wyjątkiem Ethyl Lauroyl Arginate HCl, który zdefiniowano jako pochodzący z natury).

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (50 votes, average: 8,90 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– EFEKTYWNOŚĆ KONSERWANTÓW NATURALNYCH klik

– ILE KONSERWANTÓW NA SKÓRZE? klik

– „NIE”JEDNA DEFINICJA KOSMETYKU NATURALNEGO klik

 

 

ŹRÓDŁA:

1. Standard  EcoCert klik   

2. Standard COSMOS klik

3. Standard Natrue klik

4. Aneks V do rozporządzenia UE o kosmetykach – lista dozwolonych konserwantów klik

5. O konserwantach naturalnych klik