Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Jedną z podstawowych funkcji skóry jest funkcja barierowa, czyli zapobiegająca nadmiernej utracie wody oraz chroniąca przed czynnikami zewnętrznymi. Główną grupą związków za nią odpowiedzialnych są tłuszcze: cholesterol, nasycone kwasy tłuszczowe oraz ceramidy, które stanowią 50% lipidów w warstwie rogowej naskórka. Samo słowo „ceramid” pochodzi od łacińskiego cera (wosk) i amide (amid), co obrazuje nam budowę tego związku. W ludzkim naskórku zidentyfikowano 7 różnych ceramidów, które wypełniają przestrzenie międzykomórkowe, tworząc tzw. cement, ale znajdziemy je także jako budulec błon komórkowych oraz jako substancje pełniące role fizjologiczne (np. apoptozie i adhezji komórek).

Ceramidy, w przeciwieństwie do lipidów błon komórkowych nie tworzą same z siebie charakterystycznych dwuwarstw (końce hydrofobowe zwrócone do siebie, hydrofilowe – na zewnątrz). Wspólnie z cholesterolem i wolnymi kwasami tłuszczowymi tworzą inne uporządkowane struktury, które ograniczają przepuszczalność wody. To, w jaki sposób lipidy są uporządkowane, w dużej mierze zależy od temperatury. W temperaturze naszego ciała, łańcuchy tłuszczowe są przede wszystkim w stanie tzw. stałego kryształu lub żelowej. Wówczas dyfuzja lateralna (boczna) jest ograniczona i znacznie mniejsza, niż w stanie ciekłego kryształu, do którego lipidy organizują się w wyższej temperaturze. Przejście z jednej fazy do drugiej, oprócz temperatury, może być indukowane ciśnieniem, nawodnieniem, solami i detergantami, pH, obecnością białek. Temperatura przejścia fazowego dla ceramidów jest wyższa, niż temperatura fizjologiczna, co zapobiega niechcianemu zwiększeniu przepuszczalności. Niski poziom ceramidów może być również przyczyna zwiększonej wrażliwości na wystąpienie podrażnień i dermatoz w wyniku działania detergentów (np. Sodium Lauryl Sulfate). Zmniejszona ilość ceramidów związana jest również ze starzeniem skóry, atopowym zapaleniem skóry, przesuszeniem skóry.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (49 votes, average: 8,88 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– KWASY TŁUSZCZOWE OMEGA-3 I OMEGA-6 klik

-pH SKÓRY klik

– CZY SKÓRA WSZĘDZIE MA TĘ SAMĄ GRUBOŚĆ? klik

 

 

ŹRÓDŁA:

1. Mizutani et al., Ceramide biosynthesis in keratinocyte and its role in skin function, 2009, Biochimie, 91, 784-790 klik   

2. Coderch et al., Ceramides and skin function, 2003, Am J Clin Dermatol., 4, 107-129 klik

3. Bouwstra et al., The Lipid Organisation in Human Stratum Corneum and Model Systems, 2010, The Open Dermatology Journal, 4, 10-13 klik

4. Ceramidy w kosmetykach klik