Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Z problemem łupieżu, czyli nadmiernym złuszczaniem się naskórka na skórze głowy, styka się na pewnym etapie swojego życia nawet połowa ludzi. Powstawanie łupieżu związane najczęściej jest z trzema czynnikami: występowaniem drożdżaków z rodzaju Malassezia (które są jednocześnie składnikiem mikrobiomu skóry w stanie zdrowym), nadmiernym wydzielaniem łoju oraz indywidualną podatnością. Najnowsze badania pokazują, że to głównie M. restricta jest odpowiedzialny za powstawanie łupieżu. Lipazy (enzymy) wydzielane przez Malassezia hydrolizują (rozkładają) triglicerydy w łoju, dzięki czemu komórki tych drożdży mogą pochłonąć wytworzone w ten sposób kwasy tłuszczowe i wytworzyć energię. Z kolei nadmiar nienasyconych kwasów tłuszczowych powoduje podrażnienia skóry, w tym często towarzyszący łupieżowi świąd.

Najpopularniejszą substancją czynną w szamponach i innych produktach przeciwłupieżowych jest pirytonian cynku (Zinc Pyrithione), występujący w stężeniu 0,3 – 2%. Wpływ pirytonianu na Malassezia opiera się na trzech głównych mechanizmach:

– zwiększenie komórkowego poziomu cynku,

– zahamowaniu funkcji mitochondrialnych,

– zmniejszeniu ekspresji lipazy.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (49 votes, average: 8,88 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– MIKROFLORA SKÓRY klik

– CZYM JEST SZAMPON 2 W 1, CZYLI Z DODATKIEM ODŻYWKI? klik

– CZY pH SZAMPONU MA JAKIEŚ ZNACZENIE? O ŁADUNKACH NA POWIERZCHNI WŁOSA klik

 

 

ŹRÓDŁA:

1. Collins et al., Sex‐related differences in response to zinc pyrithione shampoo vs. non‐anti‐dandruff shampoo, 2018, International Journal of Cosmetic Science, 40, 583-588 klik   

2. Park et al., Understanding the Mechanism of Action of the Anti-Dandruff Agent Zinc Pyrithione against Malassezia restricta, 2018, Scientific Reports, 8, 12086 klik

3. Xu et al., Dandruff is associated with the conjoined interactions between host and microorganisms, 2016, Scientific Reports, 6, 24877 klik