Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Węgiel aktywny w kosmetykach znajdziemy przede wszystkim jako CI 77266, czyli barwnik Carbon Black, ale kiedy ma mieć on inną, niż nadawanie koloru rolę (głównie oczyszczającą), powinien być raczej wyszczególniany w składzie wg INCI jako Activated Charcoal lub Charcoal Powder. Pod względem fizykochemicznym jest to jednak ta sama substancja. Znamy ją również prawdopodobnie jako lek przy zatruciach. Stężenie węgla aktywnego w kosmetykach wynosi od 0,001% (pielęgnacja skóry) do nawet 10% (głównie kosmetyki do makijażu – tusze do rzęs).

Węgiel aktywny to węgiel występujący jako pierwiastek w formie nanocząsteczek o dużej tendencji do aglomeracji. Powstaje w wyniku niecałkowitego spalania węglowodorów. Czystość takiego surowca powinna wynosić co najmniej 97%. Ogromne właściwości adsorpcyjne węgla aktywnego wynikają z jego rozwiniętej powierzchni właściwej (1 g węgla aktywnego ma powierzchnię taką, jak 7 boisk do koszykówki), dzięki czemu „pochłania” on inne substancje, np. trucizny czy brud. Węgiel nie jest jednak „mądry” – nie odróżnia substancji złych od dobrych, lub raczej tych, które chcemy usuwać od tych, które chcemy pozostawić.

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (49 votes, average: 8,88 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– WIĘCEJ PYTAŃ, NIŻ ODPOWIEDZI – SREBRO KOLOIDALNE klik

– CZY KOSMETYKI WPŁYWAJĄ NA MIKROBIOM SKÓRY? klik

– ILE KONSERWANTÓW NA SKÓRZE? klik

 

ŹRÓDŁA:

1. Opinia SCCS o Carbon Black klik   

2. Maity et al., Microcarbon-based facial creams activate aerial oxygen under light to reactive oxygen -species damaging cell, 2017, Applied Nanoscience, 7, 607-616 klik

3. O węglu aktywnym w kosmetykach klik