Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Może pamiętacie z lekcji chemii, że wodorotlenki mogą powodować silne oparzenia skóry i oczu. Wodorotlenki metali, najczęściej będzie to właśnie wodorotlenek sodu NaOH (INCI Sodium Hydroxide) dość często można znaleźć w składach różnych kosmetyków: produktach do kąpieli, farbach do włosów, mydłach, szamponach, kremach i piankach do golenia, a nawet balsamach, gdzie ich rolą jest regulacja pH danego wyrobu.

W związku z tym, że wodorotlenek sodu może wywołać silne podrażnienia skóry, zasady jego użycia w kosmetykach w UE są regulowane prawnie (podobnie jak dla wodorotlenku potasu). Najwyższe dopuszczalne stężenie to 5% w preparatach rozpuszczających skóry okołopaznokciowe, 2% w kosmetykach do prostowania włosów (ale 4,5% w produktach profesjonalnych). W produktach do depilacji można go stosować do pH 12,7, a w innych produktach do pH 11. Istnieją również wymagane oświadczenia, np. na produktach do depilacji zawierających NaOH powinno znaleźć się: „Trzymać poza zasięgiem dzieci. Unikać kontaktu z oczami”. Dobrze, ale dlaczego właściwie wodorotlenek podrażnia?

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (40 votes, average: 8,68 out of 10)

Loading...

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ:

– CZY pH SZAMPONU MA JAKIEŚ ZNACZENIE? O ŁADUNKACH NA POWIERZCHNI WŁOSA https://bit.ly/2R29hqR

– pH SKÓRY https://bit.ly/2wsaO0e

– WOLNE OD… ZGODNE Z… – OŚWIADCZENIA NA KOSMETYKACH https://bit.ly/2NNrpSP

 

ŹRÓDŁA:

1. Czy wodorotlenek sodu jest bezpieczny? klik 

2. O wodorotlenku sodu w kosmetykach klik    klik    klik