Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Obecnie wiele kosmetyków to emulsje (o tym, czym są emulsje, jakie ich typy wyróżniamy oraz w jakich postaciach kosmetycznych występują pisaliśmy tutaj https://bit.ly/2Es1Cjt). Aby taki kosmetyk się nie rozwarstwiał, potrzebny jest dodatek emulgatora (to tak jak z majonezem – oliwa i ocet winny nie stworzą stabilnego połączenia bez dodatku żółtka jaja, które zawiera lecytynę – naturalny emulgator). Emulgator ma więc stabilizować produkt oraz pozwalać na rozpuszczenie (a ściślej rzecz biorąc – zawieszenie) jednej substancji w drugiej (wody w fazie olejowej i odwrotnie).

Pod względem chemicznym emulgator to substancja powierzchniowo – czynna (tak jak związki myjące, o których pisaliśmy tutaj https://bit.ly/2Q6dsRs). Jak więc rozróżnić te dwie substancje?

 

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (28 votes, average: 8,46 out of 10)

Loading...

ŹRÓDŁA:

1. Sikora, Emulgator nieodzowny składnik efektywnych preparatów kosmetycznych, 2014, Świat Przemysłu Kosmetycznego, 4 klik  

2.  Emulgatory  klik  klik