Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Podobnie jak „kosmetyki naturalne”, „konserwanty naturalne” nie są precyzyjnie zdefiniowaną grupą. Większość konserwantów, które dopuszczają certyfikaty kosmetyków naturalnych, są to substancje syntetyczne, choć identyczne, jak występujące naturalnie w przyrodzie (kwas benzoesowy, dehydrooctowy, salicylowy, sorbowy czy alkohol benzylowy). Wykorzystywanie przez producentów substancji pochodzenia naturalnego o właściwościach przeciwdrobnoustrojowych (konserwujących) wiąże się często z problemami: brakiem szerokiego spektrum aktywności, niską efektywnością w małych stężeniach, nieprzyjemnym zapachem lub kolorem, brakiem kompatybilności z pozostałymi składnikami czy właściwościami drażniącymi, a nawet alergizującymi.

Wykorzystanie naturalnych olejków i ekstraktów roślinnych jako konserwantów jest jednym z głównych nurtów rozwoju w dziedzinie formulacji kosmetycznych. W tym roku ukazał się m.in. ciekawy artykuł porównujący aktywność konserwantów „naturalnych”: kwasu p-anyżowego,  benzoesowego, dehydrooctowego, lewulinowego, salicylowego, sorbowego, alkoholu benzylowego, etanolu, Glyceryl Caprylate, ekstraktu z nasion grejpfruta, Lactobacillus ferment (mieszanina peptydów).

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (21 votes, average: 8,33 out of 10)

Loading...

ŹRÓDŁA:
1. Kočevar et al., 2018, Preservative efficacy of selected antimicrobials of natural origin in a cosmetic emulsion, International Journal of Cosmetic Science, 40, 276–284 klik