Źródło zdjęcia: link
Lubię to!

Składniki kosmetyków, które zaliczamy „na plus” w parametrze %natury w naszych analizach to nie tylko ekstrakty roślinne. Niektóre substancje są produkowane przez mikroorganizmy, np. guma ksantanowa (Xanthan Gum). W produktach kosmetycznych pełni rolę emulgatora i zagęszczacza (zwiększa lepkość), ale spotyka się go także w przemyśle spożywczym pod nazwą E415.

Pod względem chemicznym, guma ksantanowa to polisacharyd (wielocukier), zbudowany z powtarzających się jednostek glukozy, mannozy i kwasu glukuronowego.

OCEŃ CIEKAWOSTKĘ:
(1 gwiazdka -ciekawostka zupełnie mi się nie podobała,
10 gwiazdek – rewelacyjna ciekawostka, proszę o więcej takich tematów)
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars6 Stars7 Stars8 Stars9 Stars10 Stars (14 votes, average: 8,21 out of 10)

Loading...

ŹRÓDŁA:
1. Garcia-Ochoa et al., Xanthan gum: production, recovery, and properties, 2000, Biotechnology Advances, 18, 549 – 579 klik